Saturn în Vărsător – Semnificaţia Karmei de Ataşament

Se spune despre planeta Saturn că este unul dintre marii malefici în Astrologie, dacă nu chiar cel mai mare. Planeta Saturn are această reputaţie de planetă neprietenoasă din cauza experienţelor pe care le aduce în viaţa fiecăruia dintre noi atunci când este în tranzit în constelaţia în care se afla şi în momentul naşterii noastre. Aceste experienţe la prima vedere sunt departe de a fi plăcute, pentru că implică provocări majore, punerea faţă în faţă cu pierderi, dureri, conflicte exterioare dar mai ales interioare, schimbări totale de perspectivă, trezirea din anumite iluzii, şi uneori chiar boală sau alte forme de suferinţă.

Dar toate aceste încercări cu care ne confruntăm, deşi sunt atât de dificile, ne dau oportunitatea să învăţăm din ele, să ne întărim, să evoluăm, să devenim mai buni. Dacă nu aţi citit încă articolul generic despre planeta Saturn în Astrologie, vă invit să accesaţi acest link.

Saturn în Vărsător (♄ în ♒) şi Karma de Ataşament

Poziţia lui Saturn în constelaţia Vărsătorului prezintă un interes aparte deoarece aceasta este poziţia în care se află în momentul de faţă (în anul 2021, în momentul scrierii acestui articol). Tranzizul planetei Saturn în fiecare din cele 12 zodii se realizează aproximativ o dată la 28 de ani şi jumătate. Un tranzit durează aproximativ doi ani şi jumătate. Uneori, există şi perioade de retrogradaţie, acestea durând câteva luni, pentru a urma ca apoi Saturn să revină în constelaţia în care se afla înainte.

Dacă ştim cum să ne raportăm corect la energia saturniană, vom putea face faţă cu brio provocărilor aduse de aceasta, şi să ne întărim responsabilitatea, organizarea, poate chiar să redefinim relaţiile cu autoritatea şi să avem acces la forme de progres sau chiar revoluţii. Nu ne referim aici la sensul de luptă sau revoltă, ci la sensul de schimbare şi transformare profundă.

Calculul perioadei tranzitului lui Saturn în Vărsător

Spunem că avem Saturn în Vărsător atunci când, în momentul naşterii noastre, planeta Saturn tranzita zodia Vărsătorului. Asta înseamnă că, în jurul vârstei de 28-30 de ani, vom avea primul tranzit saturnian, care este numit în mod uzual criza de personalitate de la 30 de ani. Majoritatea oamenilor, atunci când ajung în pragul acelei vârste, trec printr-o criză existenţială. Deja au terminat studiile şi s-au desprins de sânul familiei, au început să muncească, şi unii şi-au întemeiat chiar familii. Dar multe din toate aceste realizări sau acţiuni au fost făcute oarecum din reflex, fiind condiţionaţi de părinţi, profesori şi mediul, contextul general în care am fost crescuţi.

În jurul vârstei de 30 de ani începem să gustăm tot mai mult din maturitate, şi să ne descoperim propria noastră personalitate, autentiticatea, ceea ce suntem şi ceea ce ne face de fapt fericiţi. Ajungem să punem în balanţă realizările noastre cu dorinţele noastre profunde. Ceea ce am realizat este exact ceea ce ne-am dorit, sau avem profesia pe care o avem pentru că în acea direcţie ne-au ghidat părinţii şi profesorii? Avem familia pe care am întemeiat-o pentru că ne iubim cu adevărat partenerul, sau am făcut o alegere pripită, sub presiunea societăţii de a avea un anumit statut? Suntem împliniţi cu stilul nostru de viaţă, sau ne-am dori altceva? Sunt prietenii noştri aleşi pe baza criteriilor de personalitate, caracter şi valori comune, sau ne-am obişnuit cu anturajul de la şcoală sau muncă, şi ne limităm la aceste interacţiuni sociale?

Toate acestea, şi multe altele, sunt întrebări care ne frământă pe majoritatea dintre noi în perioada crizei saturniene. Şi se poate ca răspunsul să fie DA, fac ceea ce fac pentru că îmi place şi pentru că mă împlineşte. Dar se poate şi ca răspunsul să fie NU, iar atunci, pentru nativul care trece prin criza saturniană, să înceapă o perioadă de căutare, de regăsire a propriei fiinţe, de căutare a propriilor pasiuni, aspiraţii, dorinţe, a propriei identităţi.

Tocmai de aceea vom vedea persoane în jurul vârstei de 28-30 de ani făcând schimbări radicale: de la schimbări de look, schimbări de carieră, călătorii, cursuri de reorientare profesională, cursuri de îmbunătăţirea unor abilităţi, despărţiri după relaţii de durată sau chiar divorţuri, schimbarea religiei, mutarea în altă ţară, sau fel şi fel de schimbări.

Tabel cu Calculul planetei Saturn în Vărsător – Tranzituri între 1962 şi prezent – a se observa că în momentul de faţă, în anul 2021, Saturn tranzitează constelaţia Vărsătorului

Poziţie Început Final
Saturn în Vărsător 03 Ianuarie 1962 23 Martie 1964
Saturn în Vărsător Retrograd 16 Septembrie 1964 15 Decembrie 1964
Saturn în Vărsător 07 Februarie 1991 20 Mai 1993
Saturn în Vărsător Retrograd 30 Iunie 1993 28 Ianuarie 1994
Saturn în Vărsător 23 Martie 2020 02 Iulie 2020
Saturn în Vărsător 18 Decembrie 2020 07 Martie 2023
Saturn în Vărsător Retrograd 26 Mai 2025 01 Septembrie 2025Saturn în Vărsător este într-o poziţie de Domiciliu

Spunem despre o planetă că se află în Domiciliu atunci când este în una dintre poziţiile cele mai favorabile, poziţii în care îşi pot revărsa energia cât mai plenar. Cele două domicilii ale lui Saturn sunt Capricornul şi Vărsătorul, dar energia saturniană se manifestă în mod diferit în cele două zodii. Puteţi citi mai multe despre Saturn în Capricorn în acest articol.

Energia saturniană se manifestă în mod plenar în Vărsător în sensul că aduce transformări majore în domeniile care sunt sub jurisdicţia Vărsătorului, precum schimbarea, revoluţia, tehnologia, comunicarea, progresul, avangardismul. Acestea pot lua diferite forme, cum ar fi proteste pentru cauze sociale, progres, transformare radicală, în doar doi ani şi jumătate, a modului în care trăim şi a modului în care este structurată societatea.

Nu pare a fi deloc o conincidenţă faptul că pandemia cu care ne confruntăm în prezent se suprapune exact cu un tranzit saturnian. În doar doi ani de zile, vieţile noastre s-au tranformat radical. Mulţi dintre noi şi-au mutat locul de muncă în dormitor, mulţi au rămas fără loc de muncă, sau munca unor oameni a devenit mult mai importantă decât era în trecut. Devin din ce în ce mai apreciate persoanele care se ocupă de îngrijirea bolnavilor, de cultivarea şi pregătirea hranei, de curăţenie şi igienă – persoane care în trecut erau foarte prost plătite, fiind adesea chiar umilite pentru că nu aveau un loc de muncă din categoria intelectualilor.

Pe de altă parte, mulţi dintre noi ne-am trezit, de pe o zi pe alta, fără acces la multe din activităţile cu care eram extrem de obişnuiţi. Dacă o călătorie sau un concediu erau la îndemâna oricui, acum a devenit un lux să călătoreşti, să ieşi la un concert sau chiar să te întâlneşti cu prietenii. Acum câţiva ani nimeni nu ar fi putut anticipa că aveau să vină astfel de transformări, şi că viaţa noastră se va schimba atât de radical într-un timp atât de scurt.

De asemenea, Vărsătorul este în strânsă legătură cu progresul tehnologic şi invoaţia. Ne putem aştepta ca actualul context al pandemiei să forţeze cercetătorii din diverse domenii să caute soluţii comune la diverse probleme, şi să producă noi tehnologii, noi tratamente, invoaţii de tot felul – pentru care nu ar fi avut disponibilitate dacă nu ar fi fost această presiune de creştere a ritmului cercetărilor.Saturn în Vărsător şi Karma de Ataşament

Spunem că Saturn este stăpânul Karmei pentru că aduce în viaţa noastră situaţiile cele mai dificile. În funcţie de cum ne raportăm la ele şi cum răspundem, cum ne comportăm, avem posibilitatea să ardem din Karma acumulată în această viaţă sau chiar în vieţile anterioare. Iar pentru toate zodiile fixe, cum este şi Vărsătorul, Karma este una de ataşament.

Saturn aduce în viaţa nativilor cu această poziţie situaţii legate de ataşamente violente, obsesive, nesănătoase. În zodia Vărsătorului, energia saturniană se manifestă în mod emisiv, yang. Din asta putem deduce că ataşamentele se referă mai degeabă la situaţiile sociale, la prietenii, la persoane şi situaţii aflate în afara zodiei nativului, spre deosebire de situaţiile aduse în cazul celor cu Saturn în Capricorn, unde energia este una yin, care duce la orientare către interior.

Utilizarea inadecvată a energiei planetelor Saturn şi Uranus în vieţile anterioare

După cum spuneam, Karma de ataşament poate fi în directă legătură cu modul în care s-a comportat nativul în existenţele anterioare. Iar Karma creată este în legătură cu energia guvernatorilor Vărsătorului, Saturn şi Uranus (spre deosebire de Capricorn, al cărui unic guvernatorul este Saturn, zodia Vărsătorului are doi guvernatori – două planete care se află în poziţie de Domiciliu în Vărsător: Saturn şi Uranus. Puteţi citi ma multe despre zodia Vărsător urmând acest link).

Utilizarea inadecvată a energiei saturneie şi uraniene în vieţile anterioare se poate referi la impactul asupra tehnologiei, a progresului, a relaţiilor sociale, ale cauzelor umanitare sau abuzarea relaţiilor de prietenie. Spre exemplu, este posibil ca un nativ să fi făcut progrese tehnologice extraordinare, pe care să le fi folosit în mod egoist, sau chiar în moduri tiranice, pentru a face rău altor oameni. Este posibil ca această Karma să vină din acţiuni mai mărunte dar totuşi dureroase, cum este cazul persoanelor care fac mult rău unui prieten. Pot fi situaţii în care se pun cei care mint că se ocupă de o cauză nobilă pentru a strânge bani pe care îi cheltuie în interes propriu. Acestea sunt doar câteva exemple, iar lista poate continua.

Situaţii pe care Saturn le aduce în viaţa acestor nativi

Motivele pentru care ne naştem cu Saturn în diferite poziţii este pentru a experimenta anumite situaţii pe care noi le-am cauzar în trecut, pentru a le trăi pe propria piele. Poate nu am avut suficientă empatie, şi nu am putut estima sau măsura impactul pe care acţiunile noastre l-a avut asupra unor persoane. De aceea, avem nevoie să trăim acum exact experienţele neplăcute pe care le-am provocat altora.

Lecţiile de viaţă – cum putem arde Karma indicată de poziţia lui Saturn

Lecţiile de viaţă pentru fiecare nativ sunt tocmai înţelegerea prin experimentare directă a problemelor şi dificultăţilor pe care fiecare nativ le-a adus altora în existenţele anterioare, prin comportamentele nesăbuite, lipisite de umanitate şi discernământ. Totuşi, faptul că experimentăm perioada de tranzit saturnian, şi faptul că suntem puşi faţă în faţă cu anumite lecţii de viaţă, nu este o garanţie că vom şi trage concluziile pe care le avem de tras. S-ar putea doar să experimentăm diversele probleme şi să ne simţim doar ca nişte biete victime. Iar în cazul în care nu ne-am înţeles lecţiile de viaţă, va urma un nou tranzit saturnian – în jurul vârstei de 57 de ani, şi apoi următorul, din 28 în 28 de ani.

Este indicat să fim atenţi şi să ne învăţăm cât mai devreme lecţiile pe care le avem de învăţat, pentru a nu percepe următorul tranzit ca pe ceva şi mai dificil şi mai dureros decât precendentul.

Abilităţile tehnologice

S-ar putea ca persoanele născute cu această poziţie a lui Saturn să fie foarte fixate pe metodele din trecut, şi să întâmpine dificultăţi reale în ceea ce priveşte progresul tehnologic şi adaptarea la pulsul vieţii moderne. Poate fi vorba de persoane care în trecut au avut deosebite abilităţi de cercetător sau inovator, şi nu au dat curs vocaţiei lor. Nu şi-au cultivat, nu şi-au crescut aceste abilităţi, ceea ce înseamnă că au irosit un minunat dar de la Dumnezeu. Poate menirea lor în viaţă era să facă descoperiri extraordinare, care să îmbunătăţească semnificativ calitatea vieţii unor oameni. Poate scopul era să înlăture suferinţa cauzată de anumite boli, sau să facă mai uşoară viaţa diverselor persoane.

Sau poate, dimpotrivă, au fost nişte cercetători foarte pricepuţi, dar care, prin munca depusă, au folosit la scopurile diabolice ale altor persoane. În cazuri extreme, ne putem gândi la cercetătorii care au inventat diverse tipuri de arme, care au experimentat pe animale sau chiar pe oameni, sau fel de fel de operaţiuni lipsite de etică.

Lecţiile de viaţă

Din cauta comportamentelor lor lipsite de discernământ, aceste persoane se poate să se fi născut fără prea mari abilităţi în ceea ce priveşte inovaţia tehnologică. Pot fi persoane care sunt în permanenţă depăşite sau păcălite de tehnologie. Pot fi persoane fixate pe trecut, care refuză vehement orice formă de progres, chiar dacă progresul le-ar putea îmbunătăţi semnificativ viaţa. Gândiţi-vă la o persoană care se încăpăţânează să călătorească cu căruţa, deşi ar avea la dipoziţie un automobil cu care ar călători mult mai confortabil şi mai rapid.

Lecţia de viaţă a acestor persoane este să se deschidă către noutate. Să accepte progresul ca fiind starea cea mai sănătoasă a evoluţei. Să îi lase pe cei tineri să îi inveţe. Să ţină pasul cu noutatea. Iată o carte despre Inovaţie care ar putea fi utilă celor care se confruntă cu dificultăţi în a accepta progresul.

Notă: Linkurile către cărţi de mai sus sunt linkuri de afiliere. Dacă vei cumpăra vreuna din cărţi folosind acest link, proprietarul acestui site va putea primi un mic comision din valoarea plătită de tine.

 

Abilităţile de relaţionare şi de a construi prietenii

Adesea, nativii cu Saturn în Vărsător au făcut greşeli în trecut în ceea ce priveşte relaţiile de prietenie. Este posibil să îşi fi trădat prietenii, persoanele care au avut încredre în ei. Este posibil să nu îi fi ajutat atunci când aceştia au avut nevoie, sau să fi profitat de bunăvionţa lor, fără a oferi la fel de mult. Este posibil să se fi folosit de prieteni pentru a-şi atinge anumite obiective, apoi să renunţe la ei.

Dacă aceasta este Karma cu care vin în această viaţă, ar putea întâmpina dificultăţi majore în relaţiile sociale. Fie nu reuşesc să lege prietenii, fie prieteniile pe care le leagă sunt superficiale, lipsite de profunzime şi valoare reală. Sau pot atrage în jurul lor, în cercul restrâns, persoane care vor afişa falsă prietenie doar pentru a-şi putea atinge anumite obiective, pentru a profita de aceşti nativi.

Lecţiile de viaţă

Este de la sine înţeles că lecţia de viaţă a acestor nativi este să înveţe să lege prietenii autentice. Pentru cei care au dificultăţi în a-şi face prieteni, sau a menţine relaţiile de prietenie, recomandăm cartea lui Dale Carnegie despre cum să îi creezi relaţii şi să devii o persoană influentă.

Notă: Linkurile către cărţi de mai sus sunt linkuri de afiliere. Dacă vei cumpăra vreuna din cărţi folosind acest link, proprietarul acestui site va putea primi un mic comision din valoarea plătită de tine. 

Dacă eşti interesat să citeşti mai multe despre Karma, te-ar putea interesa şi aceste lecturi:

Karma iubirii

Karma şi reîncarnarea

Karma relaţiilor

Karma Sănătăţii

Karma Norocului

Karma de Neam

Karma şi taina reîncarnarii

Karma Yoga

Karma iubirii

Notă: Linkurile către cărţi de mai sus sunt linkuri de afiliere. Dacă vei cumpăra vreuna din cărţi folosind acest link, proprietarul acestui site va putea primi un mic comision din valoarea plătită de tine.

 

Imagine featured de jcomp – www.freepik.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *