Saturn în Scorpion şi explicaţia Karmei de Ataşament

Înainte de a parcurge această lectură, vă recomandăm să lecturaţi şi articolul Saturn în Astrologie. Acesta tratează în detaliu semnificaţia planetei Saturn în general în sfera Astrologiei, precum şi explicaţia Karmei din punct de vedere astrologic. De asemenea, cuprinde un tabel cu perioadele de tranzit ale lui Saturn din ultimii 80 de ani, care vă va ajuta să identificaţi în dreptul cărei zodii se afla Saturn în momentul în care v-aţi născut dumneavoastră.

Articolul de faţă tratează perspectiva astrologică asupra tranzitului planetei Saturn în zodia Scorpion.

Saturn în Scorpion (♄ în ♏)

Planeta Saturn tranzitează fiecare constelaţie o dată la 28 de ani şi jumătate, înclusiv constelaţia Scorpionului. Numim acest tranzit, pe scurt, ca Saturn în Scorpion, în referinţele astrologice. Perioada tranzitului durează în general cam doi ani şi jumătate, uneori existând şi scurte perioade de retrogradaţie în altă zodie în timpul acesta. Vom spune despre persoanele născute în perioada tranzitului lui Saturn în constelaţia Scorpionului că au Saturn în Scorpion.

Calculul perioadei tranzitului lui Saturn în Scorpion

Puteţi folosi tabelul de mai jos pentru a calcula dacă aveţi sau nu Saturn în Scorpion. De asemenea, prin interpretarea Astrogramei Natale puteţi afla poziţia pe care o avea planeta Saturn în momentul naşterii Dumneavoastră. Ineterpretarea tabelului de mai jos este una simplă şi directă: dacă v-aţi născut în una din perioadele de mai jos, aveţi această poziţie a lui Saturn.

Poziţia planetei Saturn în Scorpion – Direct şi Retrograd

Poziţie Început Final
Saturn în Scorpion 22 Octombrie 1953 11 Ianuarie 1956
Saturn în Scorpion Retrograd 14 Mai 1956 09 Octombrie 1956
Saturn în Scorpion 29 Noiembrie 1982 06 Mai 1983
Saturn în Scorpion 24 August 1983 16 Noiembrie 1985
Saturn în Scorpion 06 Octombrie 2012 23 Decembrie 2014
Saturn în Scorpion Retrograd 16 Iunie 2015 17 Septembrie 2015Saturn în Scorpion şi Karma de Ataşament

Karma reprezintă un cumul de situaţii, de acţiuni ale unei persoane, atât în viaţa actuală cât şi în vieţile precedente. Aceste acţiuni au un impact atât asupra vieţii curente cât şi în vieţile care vor urma, dacă nu vom învăţa să o ardem, respectiv să nu acumulăm mai multă Karma. Iar Saturn este stăpânul Karmei, şi aduce în viaţa nativilor cu Saturn în Scorpion încercări şi provocări legate de ataşamente violente.

Zodia Scorpionului este una fixă, motiv pentru care Karma este una de ataşament. Această zodie are doi guvernatori: Marte şi Pluton. Spre deosebire de zodia Berbecului, unde Marte se manifestă emisiv, în zodia Scorpionului Marte se manifestă spre interior, în sens yin. De accea, Karma acestor persoane poate avea legătură cu planul amoros, intim. În plus, planeta Pluton aduce puterea transformatoare, a morţii şi a renaşterii.

Utilizarea inadecvată a energiei planetelor Marte şi Pluton în vieţile anterioare

În trecut, aceste persoane e posibil să fi abuzat de senzualitatea lor, şi să producă suferinţă unor alte persoane. Ne putem gândi la Don Juan care seducea şi apoi părăsea foarte multe femei, aducând pasiune în viaţa lor, dar abandonându-le apoi. În general, este vorba de situaţii legate de folosirea propriei senzualităţi pentru interese proprii, uneori chiar meschine, şi nu pentru a desăvârşi iubirea dintr-o relaţie de cuplu.

De asemenea, este posibil ca aceste persoane să aducă cu ele Karma legată de energia planetei Pluton. Aceasta e în legătură cu moartea şi cu sfera ocultă, deci poate fi vorba de persoane care în trecut au practicat vrăjitorie, ritualuri de magie, sau orice altă formă de ocultism, care a cauzat suferinţă altor persoane. Această suferinţă este cărată în spate de suflet, iar Karma trebuie arsă în această viaţă şi în vieţile următoare, pentru a nu provoca un efect de bulgăre de zăpadă, care se tot rostogoleşte şi tot adună la nesfârşit.

Situaţii pe care Saturn le aduce în viaţa acestor nativi

Karma de ataşament se manifestă în viaţa nativilor cu Saturn în Scorpion prin intermediul unor situaţii pe care le aduce în relaţiile şi activităţile de zi cu zi. Spre exemplu, dacă au făcut abuz de senzualitatea lor în trecut, acuma ar putea manifesta o pudoare ieşită din comun. Această pudoare se poate asemăna chiar cu o ruşine extremă şi nejustificată, cum ar fi cazul unei mame care refuză să vorbească şi amănuntele cele mai de bază legate de intimitate cu fiica ei, rezultând într-o lipsă de educaţie a fiicei.

Un alt exemplu ar fi o femeie care îşi reprimă atât de vehement feminitatea şi latura senzuală încât se ruşinează la orice interacţiune cu un bărbat. Această ruşine poate duce la lipsa unei relaţii amoroase, dar şi la alte complicaţii. Spre exemplu, această femeie ar putea avea dificultăţi la locul de muncă, din cauza faptului că se simte ruşinată să interacţioneze cu colegii bărbaţi.

Lecţiile de viaţă – cum putem arde Karma indicată de poziţia lui Saturn

De multe ori se spune, sau se scrie, despre Saturn că este cea mai mare planetă malefică. Această asociere cu forţele malefice este dată de faptul că tranziturile lui Saturn aduc perioade dificile, greu de depăşit în vieţile noastre. Dar noi nu trebuie să ne lăsăm doborâţi, nu trebuie să ne simţim ca nişte victime şi nici să ne demoralizăm. Ceea ce avem de făcut este să acceptăm aceste greutăţi, să învăţăm să le înţelegem şi mai ales să fim deschişi la lecţiile de viaţă pe care Saturn le aduce în viaţa noastră.

Învăţând să interpretăm semnificaţia poziţiei lui Saturn, putem şti la ce fel de lecţii să ne aşteptăm, primul pas fiind să conştientizăm când astfel de situaţii apar în viaţa noastră. Atunci când le identificăm, ne este mai uşor să înţelegem de ce apar ele la momentul în care apar. Următorul pas este să vedem ce vrea să ne transmită situaţia, să identificăm de ce ni se dă o anumită dificultate, şi nu alta, de ce tocmai nouă, şi nu altcuiva. Dacă suntem suficient de deschişi, şi dacă avem receptivitate, vom înţelege că nimic nu este întâmplător, şi că exact lecţiile pe care le primim sunt lecţiile de care avem cea mai mare nevoie. Chiar dacă poate nu găsim răspunsul sau rostul în această viaţă, s-ar putea ca răspunsul să fie în legătură cu alte existenţe ale noastre, din trecut.

Vom detalia în cele ce urmează câteva din lecţiile de viaţă cele mai uzuale pe cale le aduce tranzitul lui Saturn în Scorpion, în vieţile celor care au această poziţie în Astrograma Natală. Trebuie doar să înţelegem că acestea sunt cu titlu exemplificativ, şi cî pot exista şi alte lecţii similare sau diferite, dar croite pe tipul de energie receptiv al planetelor Marte şi Pluton.

 

Ataşamentul faţă de plăcere şi dorinţă

Planeta Marte, primul dintre guvernatorii Scorpionului, este planeta plăcerilor şi a erosului. De aceea, persoanele cu Saturn în Scorpion pot avea o Karma de ataşament în legătură cu plăcerea, cu dorinţa şi cu orice formă de senzualitate sau eros. Este posibil ca în existenţele anterioare, aceste persoane să fi făcut o formă sau alta de abuz în relaţiile amoroase, motiv pentru care în această viaţă au de plătit preţul acţiunilor trecute. Iar acest preţ se poate traduce prin ataşamente obsesive faţă de plăcerile vieţii, în special cele pe planul amoros.

Spre exemplu, poate fi vorba de o persoană care suferă de diferite obsesii de această natură. Pot fi persoane care să aibă dorinţe extrem de josnice, şi care să nu vadă deloc latura pură şi rafinată a erosului. Este posibil să aibă nevoie să adauge violenţă în viaţa lor amoroasă pentru a ajunge la satifacţie, şi să fie exagerat de ataşaţi de nevoia de satisfacţie proprie, chiar dacă satisfacţia lor nu este şi satisfacţia partenerului sau a partenerei.

Ce este de remarcat este faptul că energia lui Marte în Scorpion este o energie yin, orientată spre interior. De aceea, aceste ataşamente şi obsesii sunt orientate înspre propria persoană, acest nativ având tendinţa de a-şi face rău singur, în cazuri extreme ajungându-se chiar la forme de masochism.

Lecţiile de viaţă

Persoanele care au porniri violente legate de pasiunile şi propriile plăceri ar avea nevoie să identifice modul în care simt şi ce simt, şi să obseve dacă aceste obsesii ale lor au vreo legătură cu realitatea, sau sunt doar iluzii. Pentru persoanele cu Saturn în Scorpion, este important ca nativii să verifice dacă ei simt doar o nevoie firească de a iubi şi de a completa iubirea cu eros, sau dacă este vorba de vicii grosiere şi plăcere de joasă speţă. În plus, este foarte important să identifice dacă plăcerea lor este una împărtăşită, sau dacă aduc în vreo formă sau alta orice fel de suferinţă partenerului sau partenerei.

Ceea ce au de învăţat aceste persoane este să îşi controleze pasiunile şi pornirile pentru plăcere. Ele trebuie să descopere latura frumoasă, pură a oricărei plăceri, şi să se îndrepte să caute în ea iubirea, graţia, frumosul, chiar divinul. Orice fel de plăcere grosieră trebuie îndepărtată, iar nativul trebuie să înveţe să fie el stăpânul propriilor plăceri, şi să nu se lase el condus în direcţia în care plăcerile vor să îl atragă.

Energia Scorpionului este şi una profund transformatoare. De aceea, nativii cu Saturn în Scorpion, dacă urmează o cale spirituală, ei reuşesc adesea să îi tranforme profund pe cei care le ies în cale. Mai întâi au ei înşişi de învăţat – iar apoi îi pot învăţa pe cei din jur – despre aspectele cele mai elevate ale planului amoros, incluzând continenţa amoroasă. Câteva recomandări de lecturi pentru nativii cu Saturn în Scorpion:

 

Notă: Linkurile către cărţi de mai sus sunt linkuri de afiliere. Dacă vei cumpăra vreuna din cărţi folosind acest link, proprietarul acestui site va putea primi un mic comision din valoarea plătită de tine.

 

Ataşament faţă de ocult şi secret

Scorpionul are o latură ocultă, fiind cea mai ascunsă dintre zodii. Energia Scorpionului este una a secretelor, a misterului, a tot ce este ocult şi interzis. Se spune adesea chiar că Scorpionii pot fi cei mai buni criminali. şi cei mai buni detectivi, pentru că ştiu să ascundă foarte bine ceva când doresc, şi ştiu şi să găsească ce este mai ascuns.

Semnificaţia lui Saturn în Scorpion în acest caz se referă la ataşamentul acestor nativi faţă de ocult sau secret. Spre exemplu, putem avea persoane care sunt exagerat de ataşate de secrete. Ele pot să considere că anumite secrete sunt chestiuni de viaţă şi de moarte, şi să nu le dezvăluie nimănui, indiferent care este preţul pe care trebuie să îl plătească. Sau poate sunt în permannetă căutare de mistic şi secret, chiar şi atunci când nu este cazul. Poate fi vorba de persoane care ajung să urmărească şi să controleze pe altcineva, să le invadeze intimitatea, corespondenţa sau mesajele, doar pentru că au o sete de a cunoaşte secrete, de a vedea intimitatea altora, care îi împinge să treacă peste limitele bunului simţ.

Lecţiile de viaţă

Persoanele care identifică aceste tendinţe şi porniri, care sapă şi caută în secretele altora, au nevoie să îşi descopere şi să îşi dezvăluie propriile secrete. Atunci când cineva are nevoie să scormonească în intimitatea altor persoane, este un semn că persoana în cauză nu are o relaţie sănătoasă cu propria intimitate. Căutăm sens şi mistere în vieţile private ale altora atunci când ceva nu este în regulă în intimitatea noastră. Fie persoana respectivă nu are un sens al intimităţii, nu se cunoaşte pe sine, nu îşi permite timp cu sine însăşi pentru a se descoperi. Fie cunoaşte deja ceea ec este în intimitatea sa, dar dintr-un motiv sau altul evită un contact direct cu propria intimitate.

Poate fi vorba despre nişte preconcepţii, cum că nu ar trebui să existe o astfel de intimitate cu propria persoană. Poate este vorba de ruşine sau vinovăţie, de un simţ al ridicolului sau de faptul că nu înţelege ce se întâmplă. Cert este că această persoană are de contruit o relaţie cu propria intimitate, iar apoi să lege şi relaţii intime în exterior – generând intimitate în relaţia de cuplu, în relaţiile de prietenie, şi aşa mai departe.

Recomandăm lectura următoarelor cărţi, pentru dezvoltarea şi cultivarea intimităţii:

Notă: Linkurile către cărţi de mai sus sunt linkuri de afiliere. Dacă vei cumpăra vreuna din cărţi folosind acest link, proprietarul acestui site va putea primi un mic comision din valoarea plătită de tine.

 

Ataşamentul faţă de moarte

Pluton, cel de-al doilea guvernator al zodiei Scorpionului, este şi guvernatorul morţii şi al renaşterii. El este cel care aduce în vieţile noastre moartea, fie la propriu, fie la figurat. La propriu, poate fi vorba de moartea cuiva apropiat, iar doliul pe care îl purtăm ne face să ne reinventăm, să ne reconsturim şi să ne transformăm brusc şi radical. La modul figurat, această moarte se poate referi la încheierea unei etape importante din viaţa noastră, şi începutul unei noi etape. Poate fi vorba de încheierea unei relaţii semnificative, a carierei pentru reorientare, a părăsirii unui loc important pentru noi.

Persoanele cu Saturn în Scorpion pot manifesta un ataşament exagerat faţă de aspectele care ţin de moarte, fie ea reală sau simbolică. Pot avea obsesii necontrolate legate de moarte (spre exemplu, se pot aştepta tot timpul să moară, sau se pot aştepta ca  cineva din cei apropipaţi să moară). Sau paote fi vorba de o obsesie faţă de o persoană care a murit, o obsesie care trece peste perioada de doliu şi duce persoana într-o incapacitate de a funcţiona.

Lecţiile de viaţă

Doliul îşi are rolul firesc în viaţa noastră. Este o perioadă de tristeţe profundă, în care avem nevoie să ne reculegem, să simţim acea suferinţă şi să ne punem la loc toate piesele pentru a putea da curs vieţii pe mai departe. Este greşit să sărim peste etapa de doliu atunci când pierdem pe cineva drag. Dacă ne prefacem că nu avem nevoie de doliu, sau dacă ne ocupăm mintea cu tot felul de treburi pentru a uita, noi nu dăm şansa fiinţei noastre şi corpului nostru să treacă prin suferinţă şi să se vindece.

Ceea ce avem de făcut este să ne dăm voie să suferim, să îl plângem pe cel plecat, şi să ne oferim o perioadă de tihnă. Practic, creierul nostru şi întreg sistemul nostru emoţional are nevoie să se transforme, să se reinventeze. El trebuie să se reconstruiască cu noi informaţii – să îneleagă fiecare piesă a vieţii noastre acum că acea persoană importantă nu mai face parte din ea. Ca o imagine care a fost tăiată în bucătele, şi are nevoie să se repună la loc, piesă cu piesă, ca un puzzle.

Pentru aceste persoane, cu Saturn în Scorpion, care nu reuşesc nicicum să înţeleagă pierderea unei persoane, ele au nevoie să conştientizeze nevoia de a trăi doiliul şi de a trece prin suferinţă. Suntem adesea tentaţi să evităm suferinţa, să ne ascundem de ea, să ne prefacem să nu există, şi să ne spunem că suntem tari şi puternici. Dar avem nevoie să lăsăm suferinţa să trăiască în noi, să o simţim şi să o lase să ne transforme, pentru ca apoi să putem porni într-un nou drum în care suntem transfiguraţi. Un aspect foarte important aici este să ajungem să înţelegem cât mai în profunzime semnificaţia vieţii şi a morţii.

Câteva recomandări de lecturi:

Notă: Linkurile către cărţi de mai sus sunt linkuri de afiliere. Dacă vei cumpăra vreuna din cărţi folosind acest link, proprietarul acestui site va putea primi un mic comision din valoarea plătită de tine. 

Te-ar putea interesa şi aceste lecturi despre Karma:

Karma iubirii

Karma şi reîncarnarea

Karma relaţiilor

Karma Sănătăţii

Karma Norocului

Karma de Neam

Karma şi taina reîncarnarii

Karma Yoga

Iniţiere în iubirea karmică

Notă: Linkurile către cărţi de mai sus sunt linkuri de afiliere. Dacă vei cumpăra vreuna din cărţi folosind acest link, proprietarul acestui site va putea primi un mic comision din valoarea plătită de tine.

Imagine featured de Rhand McCoy via Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *