Saturn în Leu şi Karma de Ataşament

Înainte de a parcurge acest articol, vă invităm să citiţi articolul nostru despre Planeta Saturn în Astrologie. Acest articol tratează simbolistica şi semnificaţia planetei Saturn în Astrologie, şi indică principalele idei de bază şi caracteristici care se aplică în general tuturor zodiilor, precum şi explicaţii generale ale semnificaţiei Karmei. Articolul de faţă tratează simbolistica şi interpretarea astrologică a poziţiei planetei Saturn atunci când tranzitează constelaţia Leului.

Saturn în Leu (♄ în♌)

La fel ca în cazul celorlalte constelaţii, planeta Saturn tranzitează zodia Leului o dată la aproximativ 28-29 de ani. Acest tranzit durează cam doi ani şi jumătate, putând fi direct sau retrograd. Altfel spus, pentru o persoană care în momentul naşterii avea planeta Saturn în dreptul constelaţiei Leu, Saturn va avea aceeaşi poziţie când persoana va avea între 28 şi 30 de ani, apoi peste alţi 28 de ani şi jumătate, şi tot asa, din 28 in 28 de ani. Tocmai de aceea se spune că, dacă nu reuşim să ne învăţăm şi să ne asumăm lecţiile de viaţă între 28 şi 30 de ani, în timpul aşa-zisei crize de la 30 de ani, ele vor reapărea în jurul vârstei de 56-60 de ani.

Calculul perioadei tranzitului lui Saturn în Leu

În tabelul care urmează veţi găsi poziţiile tranzitului lui Saturn în zodia Leului din ultimii 70 de ani. Tabelul de mai jos vă va ajuta să idenfiticaţi în funcţie de data şi anul naşterii dacă aţi avut această poziţie a lui Saturn în momentul în care v-aţi născut. Dacă nu vă regăsiţi în perioadele de mai jos, vă invităm să reveniţi la articolul Saturn în Astrologie pentru a accesa tabelul complet cu toate perioadele corespunzătoare tuturor zodiilor. De asemenea, interpretarea Astrogramei Natale vă poate fi de folos pentru a afla poziţia tuturor planetelor, inclusiv a lui Saturn, din momentul în care v-aţi născut.

Poziţie Început Final
Saturn în Leu 02 August 1946 18 Septembrie 1948
Saturn în Leu Retrograd 03 Aprilie 1949 28 Mai 1949
Saturn în Leu 17 Septembrie 1975 13 Ianuarie 1976
Saturn în Leu 06 Iunie 1976 16 Noiembrie 1977
Saturn în Leu Retrograd 05 Ianuarie 1978 25 Iulie 1978
Saturn în Leu 16 Iulie 2005 01 Septembrie 2007

Saturn în Leu este într-o poziţie de exil

La fel ca în cazul lui Saturn în Rac, şi în cazul lui Saturn în Leu poziţia este una de exil. Exilul este o poziţie nefavorabilă, şi semnifică faptul că zodia respectivă nu reuşeşte să beneficieze de cele mai favorabile energii pe care planeta respectivă le emană. Printre principalele caracteristici ale planetei Saturn se numără răbdarea, perseverenţa, controlul timpului – atribute care lipsesc sau se află într-o foarte mică măsură printre trăsăturile de personalitate ale celor născuţi cu această poziţie a planetei Saturn.

Saturn în exil semnifică şi faptul că nativul, în experienţele anterioare, a primit calităţi solare deosebite, pe care fie le-a folosit într-un mod abuziv, egotic, fie le-a ignorat complet, lăsându-le să se risipească. Printre calităţile solare se numără energia paternă, asumarea, responsabilizarea, bunăvoinţa, generozitatea, şi capacităţile de conducător. De asemenea, Soarele influenţează imaginea de sine şi imaginea unei persoane în societate, statutul, modul în care ea este văzută.Saturn în Leu şi Karma de Ataşament sau Posesivitate

Dacă aţi mai lecturat şi alte articole sau chiar cărţi despre semnificaţia astrologică a planetei Saturn, s-ar putea să aveţi ideea că Saturn este o planetă malefică. Multe texte o descriu astfel, pentru că Saturn aduce în viaţa noastră confruntări violente, probleme şi încercări, care ne par foarte dificile, chiar imposibil de depăşit.

Desigur, aceasta este doar o iluzie. Pentru că noi nu cunoaştem adevăratul nostru potenţial. Trăim într-o societate care ne face să credem că suntem limitaţi, care ne face să nu avem încredere în propriile puteri: puterea trupului nostru de a se vindeca, puterea minţii noastre de a face faţă diferitelor şocuri emoţionale. Dar noi facem parte din creaţia divină, suntem frânturi de Dumnezeu cu un potenţial creator imens, cu puterea de a ne vindeca şi a ne transforma, a ne redefini şi a ne redescoperi.

Iar planeta Saturn face exact acest lucru posibil: atrage în viaţa noastră situaţii şi contexte în care suntem puşi faţă în faţă cu situaţii extrem de dificile. Fie că e vorba de o boală foarte gravă, de pierderea cuiva drag, de o despărţire, de un şoc emoţional, energia lui Saturn ne împinge până la limită pentru a ne da oportunitatea să cădem şi să ne ridicăm, să ne transformăm, să renaştem şi să ne dăm noi singuri seama cât suntem de puternici şi cât de multe resurse interioare avem.

În cazul nativilor cu Saturn în Leu, karma este una de ataşament. Pentru că Leul, la fel cu Taurul, Scorpionul şi Vărsătorul, face parte din categoria zodiilor fixe, şi karma cu care aceşti nativi vin în această viaţă este una fixă, de ataşament. De aceea, lecţia lor este să se detaşeze, iar această detaşare poate lua mai multe forme: de la detaşări de amoroase sau detaşări de familie şi prieteni, la detaşări de bunuri, locuri, chiar locuri de muncă sau alte situaţii similare.

Utilizarea inadecvată a energiei Soarelui în vieţile anterioare

Energia Soarelui este în strânsă legătură cu energia paternă. De aici putem deduce că acest nativ, în vieţile anterioare, nu s-a purtat corespunzător cu fiii săi. Dar nu este neapărat vorba de fiii pe care această persoana i-a avut, ci de orice persoane pentru care a fost o figură paternă. Spre exemplu, se poate să fi fost un preot care a avut mai multi enoriaşi devotaţi, de pe urma cărora a profitat, pe care nu i-a ajutat la nevoie sau pe care i-a exploatat pentru interese proprii.

Soarele reflectă şi imaginea de sine, precum şi imaginea unei persoane în societate. De aceea, putem deduce că în vieţile anterioare, acest nativ a fost o persoană influentă, cu o puternică imagine în societate, care a făcut abuz de poziţia sa. Ne putem gândi la liderii politici care au luat măsuri grave în defavoarea unor comunităţi, sau care pur şi simplu au fost pasivi şi au lăsat să se întâmple situaţii care au făcut mult rău omenirii, deşi aveau puterea să intervină.

Sau poate fi vorba şi de un artist care a devenit celebru, a cărui imagine influenţa mari mase de persoane, dar care s-a folosit de imaginea şi fanii săi pentru bani, pentru interesul propriu sau pentru interesul altora care stăteau ascunşi în umbră. Important este aspectul social de care au profitat – pentru că au pus alte persoane să lucreze pentru folosul propriu, sau, cum se spune, au călcat peste alţii pentru a-şi atinge propriile obiective. Se ştie că mulţi artişti care ajung la apogeul carierei, fiind extrem de bogaţi, cu milioane de fani, ajung în situaţii limită, făcând abuzuri de substante, şi se pierd pe ei înşişi.

Din acet motiv, aceste persoane se vor naşte în această viaţă fără aceste daruri solare. Poate au probleme cu imaginea de sine, sau cu modul în care sunt văzuţi de ceilalţi. Pot avea dificultăţi cu tatăl, sau dacă este vorba de un bărbat, cu proprii copii.

Situaţii pe care Saturn le aduce în viaţa acestor nativi

Pentru că Saturn vine cu karma de ataşament şi posesivitate, aceşti nativi sunt predispuşi să aibă probleme legate de imaginea de sine, la care să ţină foarte mult. Putem vedea aici persoane obsedate de modul în care arată, de tratamente corporale, operaţii estetice, fitness sau îmbrăcăminte. Există chiar o boală psihică, numită tulburare dismorfică corporală, pe care unele persoane o au atunci când sunt atrăgătoare, dar ele însele se văd extrem de neatrăgătoare, şi recurg la operaţii estetice pentru a îndrepta aşa-zisele defecte.

Lecţiile de viaţă – cum putem arde Karma indicată de poziţia lui Saturn

Faptul că descoperim ce tip de energie şi ce situaţii aduce Saturn în viaţa noastră, nu ar trebui să ne îngrijoreze. Dimpotrivă, cel mai indicat ar fi să avem deschiderea să observăm defectele pe care le avem, şi să profităm de aceste atenţionări pentru a ne dezvolta şi chiar a ne transforma.

De aceea, pentru persoanele cu Saturn în Leu, este indicat să identifice situaţiile pe care Saturn le poate aduce în viaţa lor, cu precădere în jurul perioadelor-cheie de la 28-30 de ani şi multipli care vor urma. Având aceste situaţii în minte, aceşti nativi pot căuta dacă există anumite patternuri comportamentale defectuoase, dacă întâmpină anumite dificultăţi în ariile indicate de Saturn. Şi, treptat, pot lua măsuri pentru a depăşi aceste obstacole, pentru a se transforma în profunzime.

Este important să conştientizăm şi faptul că transformarea nu apare peste noapte. Dacă toată viaţa ta, timp de 28 de ani, ai procedat într-un anumit fel într-o situaţie, nu te aştepta ca peste noapte să te te schimbi radical. Schimbarea începe cu conştientizarea, şi se face cu paşi mărunţi, care se repetă cu perseverenţă. Uneori vor mai exista mici scăpări care te vor face să reacţionezi ca în trecut. Dar cu timpul, şi cu perseverenţă, transformarea profundă şi de durată se poate realiza. Mai jos vei găsi o listă speficifă cu situaţii aduse de Saturn în viaţa celor cu poziţia Saturn în Leu, şi câteva sfaturi pe care le poţi urma când te loveşti de aceste situaţii.

Obsesia şi ataşamentul faţă de propria imagine

Una din capcanele în care sunt predispuşi să cadă aceşti nativi este legată de obsesia faţă de propria imagine, precum şi ataşamentul faţă de modul în care arată şi în care se prezintă în societate. Desigur, este important să avem o prezenţă agreabilă în societate, să avem mare grijă la igiena personală, şi chiar să ne îmbrăcăm şi să ne aranjam cu gust, după propriile preferinţe şi după personalitatea şi posibilităţile fiecăruia. Nimănui nu îi place să aibă de-a face cu persoane neingrijite sau dezordonate.

Problema care apare în cazul acestor nativi este că sunt mult prea obsedaţi de imaginea personală, şi ţin foarte mult la imaginea proprie şi la modul în care sunt văzuţi. Pentru aceste persoane poate fi de neconceput să aibă o perioadă mai proastă, în care să fie bolnavi şi să fie văzuţi de altcineva într-o stare nu tocmai optimă. De asemenea, pentru ei poate fi o catastrofă să nu îşi permită să aibă haine din cea mai nouă colecţie, sau accesorii ultimul răcnet. Orice exagerare sau obsesie legată de propria imagine poate apărea în cazul acestor persoane.

În timpurile în care trăim, şi prezenţa online şi conturile de social media pot contribui la crearea unei puternice personalităţi virtuale şi a unei imagini a fiecărei persoane. Există persoane care fac abuz de aceste canale, şi care devin obsedate de aprecierea celor din jur, de numărul de likes şi inimioare, comparându-se în permanenţă cu prietenii, cu vedetele sau chiar cu necunoscuţii.

Lecţiile de viaţă

Este de la sine înţeles că persoanele care manifestă astfel de comportamente se confruntă de fapt cu probleme legate de imaginea de sine. Ele de fapt nu au încredere în propria persoană, în valoarea şi strălucirea propriei personalităţi. De aceea, îşi clădesc încrederea în sine pe temeliile aprecierii celor din jur.

Ceea ce se întâmplă în cazul lor este că se agaţă cu disperare de validarea celor din jur. Iar în momentul în care aceasta dispare, sau doar riscă să dispară, întreaga lor imagine de sine se clatină. Pentru orice fiinţă echilibrată, nu este un capăt de lume dacă iese până la magazinul de la colţ în haine lejere de casă, fără să se machieze sau să aibă manichiura făcută. În schimb, pentru aceste persoane, este imposibil să iasă în aşa stare, pentru a nu fi văzute de alţii.

Acestea sunt câteva exemple legate de ataşamentul faţă de imaginea de sine, care trebuie urmărite. Dacă crezi că intri în categoria persoanelor care sunt obsedate de propria imagine, urmăreşte aceste semne. Exemplele de mai sus sunt extreme, dar se pot manifesta şi situaţii asemănătoare, chiar dacă nu sunt la fel de exagerate.

Ceea ce au de învăţat aceste persoane este să îşi stabilească mai întâi de toate o relaţie sănătoasă cu propria persoană. Trebuie să înveţe să se aprecieze, să se iubească şi să înţeleagă că imaginea este doar o suprafaţă, dar sufletul şi personalitatea de dinăutru sunt mult mai profunde şi au o valoare mult mai mare. Iar atunci când nu eşti atât de agăţat de o mască pe care o porţi, nici nu te vei teme că o vei putea pierde.

Pentru persoanele care au dificultăţi legate de imaginea de sine, sau stima de sine, recomandăm câteva lecturi: Dezvoltă-ţi încrederea în sine sau cartea cunoscutei autoare Brene Brown, Curajul de a fi vulnerabil.

Notă: Linkurile către cărţi de mai sus sunt linkuri de afiliere. Dacă vei cumpăra vreuna din cărţi folosind acest link, proprietarul acestui site va putea primi un mic comision din valoarea plătită de tine.

Orgoliul, superioritatea, aroganţa

În vieţile anterioare, este posibil ca aceste persoane să fi ocupat funcţii importante, sau orice rol cu impact asupra maselor de oameni. Poate au fost chiar regi sau conducători, poate au fost preşedinţi sau conducători de mari companii, sau poate au fost chiar lideri religioşi sau spirituali. Cert este că datorită statutului lor, a funcţiei pe care au ocupat-o, au avut oportunitatea să manifeste o atitudine de putere şi control asupra oamenilor pe care îi conduceau, atitudine care a putut degenera în abuz şi tiranie.

Ei pot veni şi în această viaţă cu aceeaşi tendinţă de a controla masele, pe alţi oameni, iubita sau familia, colegii de muncă sau orice alte grupuri sociale. Problema care apare este că în această existenţă nu li se permite să manifeste această putere, cel puţin nu în mod tiranic. Din acest motiv, manifestările orgolioase sau arogante îi vor pune în situaţii dificile.

Spre exemplu, dacă este vorba despre un tată care se impune cu putere şi cu superioritate în faţa copiilor, el va sădi frică, nu respect, în inimile lor. Cel mai probabil aceşti copii abia vor aştepta să plece de acasă, să scape de sub teroarea tatălui tiran. Iar lecţia pe care o va învăţa nativul îi va fi servită într-un mod dureros, prin copiii care vor părăsi casa, sau care vor refuza relaţiile cu el.

Lecţiile de viaţă

Este important pentru persoanele cu această poziţie a lui Saturn să conştientizeze dacă au astfel de tendinţe, şi să le analizeze atunci când se manifestă. Orice izbucnire tiranică, sau chiar afirmaţii mărunte prin care se arată superioritate, ar trebui să fie semne de alarmă. Exemplele de mai sus sunt situaţii extreme, dar superioritatea poate fi manifestată şi subtil, prin ridicarea unei sprâncene, ironizarea cuiva sau un ton zeflemitor în conversaţie.

Dacă vă daţi seama că manifestaţi astfel de porniri, chiar şi în doze mărunte, începeţi să urmăriţi şi să conştientizaţi aceste comportamente. Conştientizarea este primul pas iar apoi, cu paşi mărunţi, veţi învăţa să aveţi astfel de izbucniri tot mai rar, şi nu veţi mai simţi nevoia să păreţi superiori. Învăţaţi că toţi oamenii sunt egali, şi că de la fiecare om avem ceva de învăţat, din experienţa lui unică, chiar dacă este mai tânăr şi pare mai neexperimentat.

Dacă te confrunţi cu astfel de situaţii, îţi recomandăm lectura cărţii: Toţi comunicăm, dar puţini stabilim relaţii. De asemenea, s-ar putea să îţi fie de folos cartea Probe de Empatie.

Notă: Linkurile către cărţi de mai sus sunt linkuri de afiliere. Dacă vei cumpăra vreuna din cărţi folosind acest link, proprietarul acestui site va putea primi un mic comision din valoarea plătită de tine.

Egoismul

Egoismul este o altă problemă cu care pot să se confrunte aceste persoane. Ele pot avea dificultăţi a înţelege nevoile celor din jur. Sau pot chiar să nu îşi dea seama atunci când propriile acţiuni şi dorinţe îi rănesc pe cei din jur. Este posibil ca dorinţa de a-şi apăra şi a-şi proteja egoul să vină din existenţele anterioare, iar mecanismul de apărare să fie cumva făcut din reflex.

Lecţiile de viaţă

Pentru aceşti nativi, lecţia de viaţă pe care o aduce Saturn în viaţa lor este că trăim cu toţii într-o unitate, într-o comuniune, iar separarea este o iluzie. Acesta poate fi un concept destul de abstract, chiar spiritual sau religios, dar este un Adevăr pe care aceşti nativi au nevoie să îl descopere. Iar dacă nu reuşesc să îl descopere pas cu pas, prin cursul vieţii pe care îl urmează, Saturn poate aduce în viaţa lor lecţii dure prin care să le transmită acest mesaj.

Dacă doriţi să vă îmbarcaţi într-o călătorie spirituală, sau pur şi simplu să vă descoperiţi vocea interioară şi sinele lăuntric, vă invităm să citiţi cartea Renunţă la ego. O altă carte care poate fi utilă este Inamicul este Egoul,o carte care descrie viaţa in 3 paşi care se tot succed: aspiraţie, succes şi eşec. Metauman este de asemenea o carte interesantă, care te poate ajuta să înţelegi ce înseamnă stările superioare ale conştiinţei, care pot fi accesate încă din această viaţă.

Notă: Linkurile către cărţi de mai sus sunt linkuri de afiliere. Dacă vei cumpăra vreuna din cărţi folosind acest link, proprietarul acestui site va putea primi un mic comision din valoarea plătită de tine.

Statutul Social

Asemănător cu imaginea de sine, statutul social este un alt aspect al vieţii, care se află în legătură cu poziţia lui Saturn în Leu. Practic, persoanele cu această poziţionare pot avea ataşamente faţă de un anumit statut social, ceea ce le poate provoca mari dificultăţi şi suferinţe.

Este posibil ca în existenţele trecute această persoană să fi făcut parte din categoria celor bogaţi, să fi trăit în lux şi să fi avut diverse privilegii. Dar, ca urmare a unor evenimente, să fi pierdut aceste facilităţi şi să fi suferit de pe urma pierderii statutului. Aici nu este vorba strict despre pierderea banilor sau a bogăţiilor, cum este cazul celor cu karma lui Saturn în Taur, ci este mai degrabă vorba de un statut, de cum era văzută persoana în societate. De exemplu, poate fi vorba despre un prestigios medic sau profesor, sau un artist de renume, care şi-a pierdut prestigiul o dată cu inovaţiile tehnologice sau cu apariţia unui nou curent muzical, care l-a făcut să pară demodat.

Poate fi contra-intuitiv, dar ataşamentul faţă de un statut social poate fi şi la un nivel inferior. Există persoane care au crescut în sărăcite, au trăit în sărăcie, şi chiar dacă au ajuns să aibă alt statut social, mai înalt, nu se pot adapta noilor condiţii. Spre exemplu, un copil care de mic a crescut cu neajunsuri, a învăţat mult şi a găsit un loc de muncă bine plătit la maturitate, poate avea o viaţă echilibrată şi suficiente resurse materiale. Totuşi, el poate fi zgârcit legat de cumpărăturile sau inviestiţiile pe care le face, pentru că este încă ataşat de statutul său de om sărac, şi nu se poate detaşa de el.

Mai există numersoase exemple de persoane extrem de sărace pentru care oamenii miloşi au constituit cazuri sociale şi au făcut eforturi să le facă viaţa mai bună. Fie au construit o casă nouă, fie le-au cumpărat o maşină sau haine şi obiecte noi. De multe ori, aceste persoane, după o scurtă perioadă, revin la locuinţa lor dărăpănată, la hainele rupte şi murdare, şi la vechile obiceiuri. De ce? ne întrebăm stupefiaţi. De ce, după ce au cunoscut curăţenia şi frumosul, după ce au primit o şansă, se întorc la mizerie? Pentru că sunt mult prea ataşaţi de statutul lor de oameni săraci, şi simt că nu se potrivesc într-un mediu care este mai generos cu ei.

Lecţiile de viaţă

Lecţia acestor persoane este să înveţe să se detaşeze. Ne este atât de dificil să învăţăm să ne detaşăm, pentru că avem impresia ca obiectele, statutele sau persoanele de care suntem ataşaţi ne definesc propria noastră personalitate.

Diverşi yoghini şi înţelepţi au scris nenumărate cărţi în care ne învaţă despre cum egoul, relaţiile şi obiectele de care ne ataşăm reprezintă doar iluzii. De aceea ne este atât de dificil să ne distanţăm de ele, pentru că le asociem cu propria persoană, şi nu ştim ce am putea fi noi dacă am renunţa la obiectele ataşamentului nostru. Este vorba de o frică, o teamă că noi nu vom mai exista dacă nu va mai exista contextul din jurul nostru.

Aceasta este doar o iluzie, pentru că fiinţa noastră unică şi reală abia aşteaptă să străluească, dar este umbrită de iluzia obiectelor şi persoanelor de care suntem ataşaţi, iar astfel nu o lăsăm să iasă la iveală.

Cărţi recomandate. Cum să îţi întăreşti încrederea în tine şi Zen. Arta de a trăi simplu sau Soluţii Spirituale. Răspunsuri la cele mai mari provocări ale vieţii.

Notă: Linkurile către cărţi de mai sus sunt linkuri de afiliere. Dacă vei cumpăra vreuna din cărţi folosind acest link, proprietarul acestui site va putea primi un mic comision din valoarea plătită de tine. 

Te-ar putea interesa şi aceste lecturi despre Karma:

Karma iubirii

Karma şi reîncarnarea

Karma relaţiilor

Karma Sănătăţii

Karma Norocului

Karma de Neam

Karma şi taina reîncarnarii

Karma Yoga

Iniţiere în iubirea karmică

Notă: Linkurile către cărţi de mai sus sunt linkuri de afiliere. Dacă vei cumpăra vreuna din cărţi folosind acest link, proprietarul acestui site va putea primi un mic comision din valoarea plătită de tine.

 

Imagine featured de Ben White via Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *