Poziţia planetei Saturn în Astrograma Natală ne poate ajuta să înţelegem cu ce Karma am venit în această viaţă, şi mai ales ce avem de făcut pentru a arde orice urmă de Karma negativă, sau pentru a nu mai acumula Karma ca o consecinţă a acţiunilor noastre. Vă recomandăm să citiţi şi articolul despre Saturn în Astrologie, pentru o înţelegere generală a semnificaţiei astrologice a energiei planetei Saturn.
În continuare, vom trata semnificaţia astrologică a poziţiei lui Saturn în zodia Taur în Astrogramele nativilor cu această poziţie.
Saturn în Taur (♄ în ♉)
Saturn tranzitează fiecare constelaţie, inclusiv pe cea a Taurului, o dată la aproximativ 29 de ani, iar tranzitul durează în medie cam doi ani şi jumătate – tranzitul putând fi fie direct, fie retrograd.
Calculul perioadei tranzitului lui Saturn în Taur
În tabelul de mai jos veţi putea găsi cele mai recente perioade în care Saturn a tranzitat zodia Taurului, şi următoarele care vor veni.
Calendar cu poziţia planetei Saturn în Taur:
Poziţie | Început | Final |
Saturn în Taur | 06 Iulie 1939 | 21 Septembrie 1939 |
Saturn în Taur | 20 Martie 1940 | 07 Mai 1942 |
Saturn în Taur | 29 Aprilie 1969 | 17 Iunie 1971 |
Saturn în Taur Retrograd | 10 Ianuarie 1972 | 21 Februarie 1972 |
Saturn în Taur | 09 Iunie 1998 | 25 Octombrie 1998 |
Saturn în Taur | 01 Martie 1999 | 09 August 2000 |
Saturn în Taur Retrograd | 16 Octombrie 2028 | 20 Aprilie 2001 |
Saturn în Taur | 14 Aprilie 2000 | 01 Iunie 2030 |
Interpretare tabel: de exemplu, dacă v-aţi născut în data de 19 Septembrie 1939 vă încadraţi în categoria celor cu Saturn în Taur. Dacă v-aţi născut în 22 Septembrie 1939, nu vă mai încadraţi în această categorie. Puteţi găsi o listă completă cu tranzitul planetei Saturn în zodii în articolul despre planeta Saturn.
Saturn în Taur şi Karma de ataşament
Karma se referă la însumarea tuturor acţiunilor unei persoane, din viaţa curentă, precum şi din vieţile anterioare, împreună cu reacţiile pe care aceste acţiuni le-au provocat sau urmează să le provoace. Din punctul de vedere al doctrinei creştine, karma este echivalentul pildei lui Iisus referitoare la Ceea ce semeni, vei culege. Karma poate fi interpretată ca fiind bună sau rea, atunci când interpretăm acţiunile trecute în sistemul dual al binelui şi răului.
Karma de ataşament vine din modul în care a fost utilizată energia planetei Taur în existenţele trecute
Pentru că planeta Venus este guvernatorul zodiei Taur, karma celor născuţi cu Saturn în această zodie este în strânsă legătură cu energia venusiană. Principalele caracteristici ale planetei Venus se referă la dragoste, iubire, la artă şi la frumos. În general, dacă cineva are această poziţionare a planetei Saturn în astrograma natală, se poate deduce că în existenţele anterioare, respectivul nativ a beneficiat de foarte multe aspecte venusiene pe care nu le-a folosit în mod corespunzător.
De exemplu, este posibil să fi fost vorba de o persoană foarte frumoasă, care s-a folosit de frumuseţea ei pentru a seduce şi a manipula pe ceilalţi. Poate fi vorba şi de o persoană cu un deosebit simţ artistic, dar care nu şi a pus în practică şi nu şi-a exersat talentul. Dar poate fi vorba şi de karma legată de modul în care am iubit, sau nu am iubit, în existenţele anterioare.
Mulţi dintre noi putem avea, la prima impresie, părerea că ataşamentul este o emoţie pozitivă. Dar dacă mergem să analizăm mai în profunzime ataşamentul, ne putem da seama că poate deveni o capcană, care poate sta în calea progresului nostru personal şi mai ales spiritual. De multe ori ne ataşăm de anumite obiceiuri care ne fac rău, de persoane care nu sunt foarte potrivite pentru noi, sau chiar de anumite lucruri şi posesiuni, care ne fac să agonosim obiecte sau bani, în loc de experienţe şi relaţii care ne-ar face cu adevărat fericiţi.
Situaţii pe care Saturn le aduce în vieţile acestor nativi
În ceea ce priveşte nativii cu Saturn în Taur, de cele mai multe ori, aceştia manifestă o karma de ataşament faţă de obiecte, bunuri materiale, sau chiar tendinţa de a poseda anumite persoane. De asemenea, este adesea vorba de acţiuni ale acestor nativi care au diferite repercursiuni în vieţile altor oameni, cu care ei intră în contact. Iar modul în care se manifestă karma este următorul: dacă în viaţa trecută, acest nativ a fost foarte posesiv în relaţia de cuplu, s-ar putea ca în această viaţă să nimerească parteneri de cuplu foarte posesivi. Posesivitatea poate fi manifestată şi în alte relaţii: cu prietenii, cu copiii, chiar cu colegii de serviciu.
Lecţiile de viaţă – cum putem arde Karma indicată de Saturn
Multe persoane, când încep să citească şi să cunoască mai bine predispoziţiile pe care le aduce Saturn în viaţa noastră, încep să se îngrijoreze sau chiar să se teamă. De multe ori, Saturn este considerată chiar o planetă malefică, şi uneori există chiar şi articole pe această temă. Dar lucrurile nu stau chiar aşa, şi nicidecum nu trebuie să ne temem de experienţele care ne aşteaptă, pentru că nu ni se dă în viaţă nimic din ce nu putem învăţa sau depăşi cu succes.
Este important să învăţăm să trecem peste aceste prejudecăţi, pentru a înţelege efectul benefic pe care planeta Saturn o are în viaţa noastră. Şi anume: O dată la aproximativ 28 de ani, în viaţa noastră apar şanse uriaşe să ardem karma negativă acumulată în această viaţă, şi în cele de dinainte. Atunci când trecem prin experienţele saturniene, chiar dacă sunt extrem de dureroase, ele sunt profund transformatoare. Atunci când noi ne învăţăm lecţiile de viaţă, lecţiile pentru care ne-am născut de fapt în acest context, noi ajungem să ne îndeplinim menirea. Dacă sunteţi interesaţi să citiţi mai multe despre menire din perspectiva astrologică, puteţi citi acest articol despre Mijlocul Cerului.
Pe scurt, poziţia lui Saturn ne arată la fix unde am greşit în existenţele trecute, şi ce avem de făcut acum pentru a îndrepta acele greşeli. Citiţi în continuare pentru a afla care sunt greşelile trecute sau predispoziţiile din această viaţă pentru nativii cu Saturn în Taur, şi câteva recomandări pentru a le depăşi cu succes.
Refuzul plăcerilor
Unul dintre aspectele cu care se confruntă nativii cu Saturn în Taur se referă la refuzul plăcerilor. Fie nu îşi permit să facă nimic plăcut pentru propria persoană, fie nu se pot sau nu se ştiu bucura de plăcere. Planeta Venus este planeta relaxării şi a plăcerii. Atunci când stăm într-o cadă cu apă caldă şi ne relaxăm, atunci când mirosim parfumul unei flori, când gustăm cu poftă dintr-un fruct sau când facem dragoste cu partenerul/ partenera, noi manifestăm calităţi venusiene.
Ei bine, aceşti nativi cu Saturn în Taur cel mai probabil în existenţele trecute au făcut abuz de plăcere, într-un mod foarte egoist. Spre exemplu, poate şi-au făcut foarte mult pe plac chiar dacă prin acest comportament au provocat suferinţă altora. Poate au luat de la gura celor săraci pentru a trăi în lux. Poate au căutat tot timpul plăcerea în viaţă, şi nu şi-au cultivat alte trăsături de personalitate, cum ar fi responsabilitatea, angajamentul faţă de oameni sau inteligenţa. Cel mai probabil, au încercat să îşi satisdacă diversele plăceri fără să ţină cont de modul în care o făceau, conform zicalei Scopul scuză mijloacele.
Din această cauză, în viaţa curentă nu se mai pot bucura de plăcere. Poate sunt atât de îngropaţi în muncă şi responsabilităţi încât uită să ia pauze şi să se relaxeze. Poate nu mai au deloc timp pentru a-şi face poftele. Sau poate încearcă să îşi găsească hobbyuri, pasiuni, ceva care să le placă, dar parcă pur şi simplu nicio activitate nu le aduce plăcere, totul li se pare plictisitor sau chiar obositor.
Lecţia de viaţă
Lecţia de viaţă a acestor persoane este să înveţe să se bucure de plăcere, pas cu pas. Tehnicile de mindfulness îi pot ajuta să trăiască viaţa din plin şi să se bucure de fiecare moment. Spre exemplu, pot învăţa ca un copil mic să savureze gustul şi mirosul fiecărui fruct, fiecărui fel de mâncare, pe care să le guste ca şi cum nu le-ar mai fi încercat niciodată. Merită să încerce să trăiască momentul prezent, să facă o plimbare prin parc, să admire pomii înfloriţi şi ciripitul păsărelelor, să privească în jur, să se bucure de frumuseţea de pe chipul oamenilor.
Dacă sunteţi în această situaţie, sau cunoaşteţi pe cineva apropiat care se confruntă cu această problemă, s-ar putea să vă fie de folos lecturarea unor cărţi de mindfulness precum Mindfulness pentru începători sau Mindfulness urban. Iar dacă vă doriţi să învăţaţi cum să vă relaxaţi, vă recomandăm câteva cărţi despre Tehnici de relaxare sau Relaxarea Instantanee.
Ataşamentul faţă de obiecte şi bunuri materiale
După cum am menţionat şi mai sus, karma acestor nativi este una de ataşament. Este foarte posibil ca în existenţele anterioare, aceste persoane să fi avut însemnate bogăţii materiale, de care s-au bucurat într-un mod egoist şi pe care le-au pierdut. Spre exemplu, e posibil să fi avut de multe ori oportunitatea să renunţe la bogăţiile lor pentru a-i ajuta pe nevoiaşi, dar nu au făcut-o. În plus, aceste persoane erau foarte ataşate de aceste bogăţii, poate chiar se identificau cu ele. Iar în momentul în care le-au pierdut, au suferit enorm.
De exemplu, poate fi vorba de un fost rege foarte bogat, care şi-a pierdut pământurile şi averile în război. Poate a fost un nobil împotriva căruia s-au răsculat ţăranii, furându-i posesiunile. Sau poate a venit o foarte mare secetă care a făcut ca terenurile să devină sterpe şi recolta să se piardă. Exemplele pot continua, dar ideea e aceeaşi: aceste persoane au avut multe bunuri materiale, le-au pierdut şi au suferit extrem de mult din cauza acestei pierderi.
Pierderea se reflectă şi în viaţa de acum, motiv pentru care vom vedea adesea astfel de persoane că strâng foarte multe obiecte în jurul lor. Poate sunt colecţionari de timbre, şerveţele, fotografii sau alte tipuri de obiecte. Poate pur şi simplu nu au un hobby de colecţionar, dar adună extrem de multe lucruri pe care nu le folosesc (haine, obiecte casnice vechi, lucruri nefolositoare). Există chiar un termen pentru acest comportament – se numeşte hoarding (din limba engleză: acumulare, stocare excesivă), care dus la extrem poate genera chiar dereglări mentale care au nevoie de tratamentul unui psihoterapeut.
Lecţia de viaţă
Este poate de la sine înţeles că lecţia de viaţă a acestor persoane este să facă exact opusul: să înveţe să se debaraseze de obiectele pe care le-au acumlat, şi chiar să devină altruişti. După cum spunea chiar Iisus, vindeţi tot ce aveţi şi împărţiţi săracilor, şi veţi avea o comoară veşnică în ceruri.
Evident, pentru a trăi în lumea din zilele noastre nu trebuie să facem chiar gesturi atât de extreme, să ne vindem casa şi să trăim pe străzi la mila altora. Totuşi, merită să identificăm fiecare dintre noi, şi mai ales persoanele cu Saturn în această poziţie, dacă avem tendinţa să acumulăm prea multe lucruri materiale, mai ales nefolositoare. Cumpărăm prea multe haine, şi nu apucăm să le purtăm? Avem atât de multe jucării din copilărie, de pe care ştergem doar praful, dar pe care altfel nici nu le atingem? Avem vase, aparatură mai veche, care funcţionează, dar pe care nu o folosim de ani de zile? Ar merita făcut măcar o dată pe an un inventar al lucrurilor pe care le avem, iar tot ceea ce nu folosim, să dăm săracilor. Să îi mulţumim lui Dumnezeu pentru tot ce avem şi ne este util, dar să dăm mai departe ce nu folosim, celor mai nefericiţi decât noi.
Cartea Zen – Arta de a trăi simplu tratează problema acumulării de prea multe bunuri, şi ne învaţă cum să ne punem ordine în lucruri şi în viaţă.
Ataşamentul faţă de oameni
După cum spuneam mai sus, ataşamentul este o emoţie pozitivă, dar dusă la extrem, poate degenera în posesivitate. De asemenea, ataşamentul excesiv ne poate provoca foarte multă suferinţă, mai ales în cazul în care persoana care face obiectul iubirii noastre ne părăseşte sau chiar moare. Iar persoanele cu Saturn în Venus suferă adesea de excese de ataşament nu doar faţă de obiecte, ci şi faţă de persoane.
Motivul pentru care ajung să dezvolte astfel de ataşamente puternice ţine de karma din existenţele anterioare. Este posibil să fi existat o relaţie de iubire foarte puterincă, pe care au pierdut-o printr-o suferinţă enormă. Ca un model, ne putem gândi la clasica poveste Romeo şi Julieta. Dar acest tip de ataşament nu se referă doar la dragostea romantică – poate fi vorba de ataşamentul faţă de părinţi, de fraţi, de copii sau orice altă persoană apropiată, chiar şi de animalele de companie.
Chiar dacă este firesc să suferim atunci când cei pe care îi iubim nu mai sunt lângă noi, este totuşi important să facem diferenţa între o iubire sănătoasă şi între un ataşament exacerbat. Nativii cu Saturn în Taur adesea dezvoltă un tip de ataşament care îi face dependenţi de persoana iubită, sau de celelalte persoane din jurul lor. De exemplu, două persoane pot fi foarte fericite în relaţia lor de cuplu, să se iubască mult. Dar una dintre ele, dacă devine foarte ataşată, va dori să facă totul împreună cu persoana iubită. Cealaltă persoană poate să prefere să aibă totuşi relaţii de prietenie cu vechiul cerc de prieteni, activităţi cu colegii de muncă, timp cu familia sau pur şi simplu alte activităţi care să nu implice şi persoana iubită. Celalaltă persoană, care este extrem de ataşată, nu va înţelege că acestea sunt nişte nevoi fireşti ale iubitului/ iubitei, şi le va interpreta ca o lipsă de iubire. De aici se vor naşte gelozie, invidie, care vor degenera încet spre posesivitate excesivă, iar iubirea dintre cei doi va muri încetul cu încetul.
Lecţia de viaţă
Ce au de făcut aceşti nativi este să recunoască când apar aceste tipare în relaţiile lor, şi să le oprească. De asemenea, este important să înveţe să facă diferenţa între o relaţie de iubire – care presupune să îi acorzi libertate partenerului – şi o relaţie bazată pe ataşament şi posesivitate. În cazul în care partenerul pleacă şi relaţia se încheie, este important să nu rămână ataşat foarte mult timp de această relaţie, ci să analizeze care au fost factorii care au dus la despărţie, căutând o nouă relaţie de cuplu, mai împlinitoare.
În cazul în care persoana faţă de care se manifestă ataşamenul a murit, este important să ne gândim la ea cu iubire, dar să nu rămânem ataşaţi şi agăţaţi de ea. Multe texte din tradiţia orientală spunc că atunci când cineva moare, dacă suntem extrem de ataşaţi de ei şi plângem neîncetat, le va fi foarte dificil să părăsească această lume cu totul, şi vor rămâne agăţaţi de sufeinţa noastră. Fiecare om, după ce pleacă, are o nouă cale de urmat, iar un ataşament excesiv îi poate abate de la calea pe care o au de parcurs.
Pentru a cunoaşte ce tip de ataşament aveţi, vă recomandăm lectura cărţii Stilurile de ataşament. De asemenea, v-ar putea interesa lectura cărţii Traumă. Ataşament. Constelaţii Familiale.
Ataşamentul faţă de idei, concepţii, valori
Nu doar lucrurile şi oamenii fac obiectul ataşamentelor, ci orice valoare, concept mental, idee sau gând poate cauza ataşament. În cazul nativilor cu Saturn în Taur, se poate dezbolta şi un ataşament faţă de anumite concepte de acest gen. Spre exemplu, dacă cineva a fost învăţat o anumită tehnologie de către un părinte sau un mare maestru, s-ar putea să rămână ataşat de acele tehnici, şi să nu dorească să descopere altele.
O astfel de tendinţă se poate observa în România chiar la nostalgicii după perioada comunismului. Pentru unii oameni, în acea perioadă au existat anumite valori, anumite standarde şi o anumită rigoare de care ei au rămas profund ataşaţi. Faptul că lumea s-a schimbat între timp îi face să simtă o ruptură, ca şi cum ei nu se mai pot integra, nu mai reuşesc să ţină pasul. La extrema opusă, tinerii sunt din ce în ce mai deschişi către nou, fiind extrem de ataşati de internet şi tehnologia care le oferă atât de multă libertate şi atât de multă informaţie. Chiar dacă ei resping cu putere trecutul de dinainte de 1989, ei nu realizează că şi ei sunt, de fapt, extrem de ataşaţi de noile valori. Cu alte cuvinte, dacă timp de o lună de zile nu ar mai funcţiona pentru nimeni internetul, aceşti tineri s-ar simţi pierduţi.
Lecţia de viaţă
Calea de mijloc şi toleranţa sunt întodeauna cea mai bună soluţie. De aceea, pentru persoanele care au ataşamente excesive faţă de idei, concepte, tehnici sau orice altă creaţie a minţii, este important să înveţe deschiderea către nou. Asta nu înseamnă că tot ce ţine de trecut trebuie aruncat la gunoi sau uitat. Important este să existe echilibru, dar să cultive o deschidere către ce e nou, pentru a lăsa loc în sufletul lor pentru evoluţie.
Imagine featured de Matheus Ferrero @matheusferrero via Unsplash