Se spune adesea că Saturn este una dintre planetele malefice, dar acest zvon nu reflectă neapărat adevărul. Saturn este ultima dintre planetele personale, fiind la graniţa cu planetele transpersonale (deci este ultima dintre planetele care au o influenţă directă asupra vieţii indivizilor, spre deosebire de planetele transpersonale, care reprezintă mai degrabă câte o generaţie).
Idei de bază
- Guvernator al zodiilor Capricorn şi Vărsător
- Guvernator al Timpului şi al Karmei
- Se întoarce în fiecare zodie o dată la 28-30 de ani
- Planetă personală
- Ziua asociată: Sâmbăta
- Simbol: ♄
Saturn în Astrologie
Conotaţia de planetă malefică vine din cauza faptului că Saturn este planeta karmei, energia acestei planete învăţându-i pe oameni să îşi descopere valorile şi propria persoană prin suferinţă, şi mai puţin prin experienţe pozitive. Pe scurt, dacă un om înţelege care sunt lecţiile pe care planeta Saturn le aduce în viaţa sa, el poate evolua şi se poate chiar transforma în mod fundamental, în primul rând în planul spiritual.
Dar această transformare poate fi făcută prin sacrificii şi suferinţe, motiv pentru care majoritatea oamenilor de rând văd doar această latură nefastă a energiei saturniene. În schimb, cei dispuşi să evolueze vor înţelege utilitatea acestor suferinţe, pentru că suferinţa este adesea o iluzie a egoului venită din ataşamente, iar o eliberare de ataşamente duce cu adevărat la progresul spiritual.
Criza de personalitate de la 30 de ani
Există o concepţie legată de vârsta de 30 de ani, şi anume, se spune că multă lume trece printr-o criză de personalitate în jurul acestei vârste. Fie că e vorba de o schimbare radicală a sistemului de valori, o maturizare bruscă, un divorţ, o schimbare a anturajului, o demisie urmată de schimbarea completă a carierei, trecerea bruscă de la o lipsă de interes pentru spiritualitate la o viaţă spirituală, sau orice altfel de schimbare similară. Aceste schimbări pot fi atribuite tocmai revoluţiei saturniene, pentru că planeta Saturn se întoarce în fiecare zodie la fiecare 28-30 de ani (sta aproximativ doi ani şi jumătate într-o zodie).
Spre exemplu, dacă cineva s-a născut cu Saturn în Săgetător, în momentul în care persoana respectiva va avea în jur de 28-30 de ani, Saturn va reveni în zodia Săgetătorului, şi va manifesta energia specifică prin care respectivul nativ se poate transforma. De aceea, noi putem avea impresia că persoana trece prin aşa-zisa criză de personalitate de la 30 de ani, dar nu este altceva decât criza saturniană. Această criză se repetă şi în jurul vârste dei 56-58 de ani, la fel şi peste alţi aproximativ 28-30 de ani, în funcţie de cât ne este dat fiecăruia să trăim.
Merită reţinut faptul că această ciclicitate a poziţiei saturniene este o şansă care se repetă în viaţa noastră. Dacă prima dată când dăm anumite teste nu reuşim să le trecem, ele vor reapărea, sub altă formă, în jurul vârstei de 60 de ani. Totuşi, este preferabil să ne învăţăm lecţiile la timpul lor, să nu amânăm munca pe care trebuie să o depunem ci să ne ocupăm de problemele pe care le avem atunci când le identificăm.
Simbolistica Planetei Saturn în Astrologie
Există câteva aspecte definitorii ale energiei saturniene, acestea fiind legate de: responsabilizare, maturizare, perseverenţă, pragmatism şi simţ practic. De asemenea, planeta Saturn este guvernatorul timpului, iar toate aspectele legate de punctualitate, organizarea şi percepţia timpului, controlul timpului (sau faptul că ne simţim controlaţi de timp) – sunt toate aspecte saturniene. Există şi anumite valenţe inferioare ale energiei saturniene, cum sunt răceala, detaşarea emoţională, zgârcenia sau materialismul.
Toate aceste aspecte, la valenţele lor superioare, intermediare sau inferioare, se regăsesc cel mai bine conturate în personalitatea nativilor din zodiile Capricorn şi Vărsător, pentru că Saturn este guvernatorul acestor două zodii (Vărsătorul are şi un al doilea guvernator, planeta Uranus).
Să luăm pe rând fiecare din aceste aspecte, în contextul nivelului de vibraţie al planetei Saturn care se manifestă în viaţa noastră.
Caracteristicile saturniene inferioare
Se manifestă atunci când fiinţele nu sunt deloc evoluate şi nici interesate de un plan spiritual. Mai mult decât atât, ele trăiesc o viaţă egoistă, nu au un sistem de valori nici măcar de bază, şi nu preţuiesc viaţa sau pe celelalte fiinţe din jurul lor. De asemenea, se poate ca şi alte persoane, care în general au o stare mai bună, să rezoneze uneori cu aceste niveluri de vibraţie inferioare, în situaţiile în care se simt copleşite de anumite evenimente sau trăiri negative. Iată câteva dintre aspectele manifestate de nivelul de vibraţie inferior al planetei Saturn.
Limitările şi restricţiile. Frica
Planeta Saturn simbolizează acele limitări din viaţa noastră care ne ţin în loc, pe care nu le putem depăşi. De asemenea, diversele restricţii cărora suntem supuşi sunt în legătură tot cu energia planetei Saturn. Aceste restricţii pot fi impuse din exterior (de un tată foarte exigent, de un manager sau chiar de forţele de ordine) sau pot fi restricţii proprii, pe care noi înşine ni le impunem, îngrădindu-ne singuri libertatea.
Şi frica intră în aceeşi categorie, fiind tot o limitare pe care adesea noi înşine ne-o impunem.
Pentru a depăşi aceste stări, trebuie să învăţăm să identificăm domeniile vieţii în care suntem limitaţi, şi să învăţăm să depăşim acele limite. De exemplu, dacă nu cunoaştem o limbă străină, şi ne simţim complexaţi din această cauză, ne putem forţa să o învăţăm. Dacă ne este frică de căţei, de apă sau să conducem, atunci când facem un efort şi ne jucăm cu un căţel, luăm ore de înot sau învăţăm să conducem, reuşim să ieşim din acest nivel de vibraţie inferior saturnian.
Severitatea
Atunci când copiii sunt pedepsiţi de părinţi sau profesori, sau atunci când adulţii sunt trataţi cu severitate de către superiorii de la locul de muncă sau alte figuri de autortiate din viaţa lor, în viaţa lor se manifestă energiile inferioare saturniene. De asemenea, dacă un adult este el însuşi sever cu copiii, şoţul sau oricare altă persoană, este tot energia saturniană inferioară care se manifestă.
Pentru a depăşi acest stadiu, ce avem de învăţat este să fim cât mai indulgenţi cu puţină. Poate că suntem atât de severi pentru că avem anumite standarde foarte ridicate, iar atunci trebuie să învăţăm că uneori nu e nevoie ca idealul să fie atins pentru ca o acţiune sau un proiect să aducă rezultate bune. Poate că nu trebuie să ne forţăm să ţinem tot timpul o cură de slăbire dacă ne face să ne simţim foarte rău, şi putem fi indulgenţi şi să ne mai permitem câte un desert.
Zgârcenia şi răutatea
În raport cu celelalte persoane, atunci când suntem zgârciţi sau răutăcioşi, manifestăm valenţele inferioare ale planetei Saturn. Dar nu uitaţi! Putem fi zgârciţi şi cu noi înşine! Atunci când strângem prea tare cureaua şi nu ne răsfăţăm niciodată, atunci când administrăm bugetul familiei şi pentru noi lăsăm întotdeauna cel mai puţin.
De aceea, e bine să învăţăm să fim altruişti, să oferim din tot sufletul, şi în acelaşi timp să ne răsfăţăm şi pe noi înşine. În general, energia saturniană ne învaţă să fim stricţi şi să facem economii, ne poate ajuta pe termen lung. Dar e plăcut ca uneori, măcar la ocaziile speciale, să ne mai şi răsfăţăm şi să trăim viaţa din plin.
Materialismul excesiv
Materialismul nu este neapărat un defect, atâta timp cât se manifestă în limite normale. Este în regulă să acumulăm bunuri materiale, în măsura în care suntem cumpătaţi. Problema apare atunci când facem excese, şi devenim extrem de materialişti. Atunci când facem ceva doar dacă obţinem un beneficiu material. Atunci când ne interesează mai mult banii unei persoane decât relaţia şi conexiunea pe care o putem avea cu ea. Atunci când acceptăm un loc de muncă doar pentru salariul primit, iar munca nu ne aduce nicio satisfacţie. În toate aceste cazuri se manifestă materialismul excesiv, din cauza valenţelor inferioare ale planetei Saturn.
Soluţia este să devenim mai generoşi, dar şi să învăţăm să ne bucurăm de plăcerile vieţii, de conexiunile autentice, şi să facem diferite acţiuni care nu au nicio finaliate sau câştig material.
Caracteristicile saturniene medii
Este vorba de caracteristicile saturniene cele mai obişnuite, pe care majoritatea oamenilor le întâlnesc în viaţa de zi cu zi. Printre acestea se numără răbdarea şi perseverenţa, responsabilitatea şi asumarea, disciplina şi autocontrolul, buna organizare a timpului şi a îndeplinirilor.
Răbdarea şi perseverenţa
Aceste două calităţi fac parte dintre caracteristicile specifice energiei saturniene, şi sunt aspecte de care omul de rând se tot loveşte în viaţa de zi cu zi. Dacă există persoane care au energia saturniană sub nivelul mediu, înseamnă că vor fi nerăbdători, şi cel mai probabil vor avea dificultăţi din această cauză. Ce au de învăţat aceste persoane este să se echilibreze, şi să înveţe cât este de important să îşi cultive răbdarea, pentru că toate lucrurile potrivite şi toţi oamenii potriviţi apar în viaţa noastră la momentul potrivit.
În strânsă legătură cu răbdarea este şi perseverenţa. Atunci când nu ne iese ce ne propunem din prima, şi continuăm să muncim sau să luptăm pentru acel ceva, intră în joc energia saturniană. Atunci când simţim că nu mai putem, şi totuşi mai răbdăm şi ne dăm seama că de fapt încă mai putem, este tot energia saturniană cea care ne susţine.
Persoanele pentru care energia saturniană este echilibrată în fiinţa lor sunt adesea persoane muncitoare, care au răbdare să înveţe, să muncească, să îşi cultive cunoştinţele şi eforturile timp îndelungat, pentru a culege roadele muncii lor cu timpul dar cu mult succes.
Responsabilitatea şi asumarea consecinţelor acţiunilor noastre
Saturnienii sunt adesea cei mai responsabili nativi ai zodiacului. Unii dintre ei au încă de mici responsabilităţi precum ar fi îngrijirea unui adult bolnav sau a unui frate mai mic. Alţii, pur şi simplu sunt învăţaţi de mici cât este de important să fie responsabili. Cert este că responsabilitatea ţine tot de energia saturniană, iar persoanele care se comportă ireponsabil trebuie să înveţe să îşi armonizeze această energie făcând tocmai ceea ce le lipseşte: ei trebuie să înveţe să îşi asume toate acţiunile lor. Dacă se poate, este bine chiar să înveţe să anticipeze tot ceea ce s-ar putea întâmpla înainte de a face oricare din acţiunile pe care le plănuiesc.
Pentru persoanele în viaţa cărora există dezechilibre legate de responsabilizare şi asumare, se pot întâmpla două situaţii. Fie fug de responsabilităţi, atunci când fac acţiuni la ale căror consecinţe nu se gândesc, fie ajung să fie copleşiţi şi să nu ştie ce să facă. Responsabilizarea ţine şi de maturitate. Pe măsură ce ne maturizăm, învăţăm să cântărim ceea ce gândim şi facem, şi să acţinăm cu mai multă cumpătare.
Disciplina şi autocontrolul
Dacă avem cât de cât o disciplină în viaţa de zi cu zi, aceasta este o manifestare a valenţei medii a planetei Saturn. Spre exemplu, dacă ne trezim la 7 dimineaţa, facem un duş, ne spălăm pe dinţi, luăm micul dejun şi mergem la şcoală sau la serviciu pentru a ajunge la o anumită oră, manifestăm această valoare medie a planetei Saturn. De asemenea, dacă ne propunem să facem un proiect şi ne organizăm să lucrăm la cate un capitol în fiecare zi, este tot o formă de disciplină. Dacă dorim să slăbim şi ne permitem o singură felie de prăjitură pe săptămână, este din nou, o formă de disciplină sau autocontrol.
În momentul în care viaţa noastră este haotică şi nu reuşim să avem o disciplină în lucrurile mărunte din viaţa de zi cu zi, înseamnă că energia saturniană nu este frumos armonizată în fiinţa noastră. Spre exemplu, dacă nu ne putem trezi dimineaţa la ora la care sună ceasul, dacă întârziem în mod frecvent, dacă mâncăm pe fugă, sau mâncăm la ore neregulate, sau dacă, dimpotrivă, ne îndopăm, sunt tot manifestări ale unor dizarmonii ale energiei saturniene.
Ceea ce putem face în acest caz este să învăţăm să fim disciplinaţi. Nu trebuie să încercăm asta dintr-o dată în toate domeniile vieţii, putem încerca cu un lucru mărunt, dar de care să ne ţinem zi de zi. Poate fi trezitul la aceeaşi oră, sau mersul la somn la aceeaşi oră în fiecare zi. Poate fi un gest simplu cum ar fi să ne obişnuim în fiecare diminaţă ca înainte de toate să ne facem patul. Astfel de gesturi mărunte, dar repetate zi de zi, ne învaţă să fim din ce în ce mai disciplinaţi, iar energia saturniană va ajunge să vibreze la valenţe mai înalte în fiinţa noastră.
După ce vom trece de aceste mici hopuri şi ne atrenăm disciplina în acţiunile mărunte, vom putea deveni mai disciplinaţi şi pe alte planuri mai înalte. Ne vom putea motiva să facem în fiecare dimineaţă şi seară o meditaţie, sau o rugăciune, sau o şedinţă de yoga. Ne vom putea motiva să citim în fiecare seară câte un capitol sau două dintr-o carte, sau să facem un exerciţiu de dezvoltare personală. Ne vom putea motiva să ieşim în fiecare dimineaţă sau seară la alergat. Sau să învăţăm ceva nou, sau să muncim la un proiect care ne poate aduce o sursă de venit sau o promovare. Indiferent despre ce este vorba, începând cu paşi mărunţi, se construieşte perseverenţa şi se poate ajunge la o transformare produndă.
Buna organizare
În strânsă legătură cu disciplina este şi buna organizare. Aici intră organizarea timpului şi organizarea activităţilor pe care le avem de făcut. Concret, atunci când nu reuşim să ne încadrăm în timp, când ne propunem multe şi facem puţine din lipsă de timp, energia saturniană nu se manifestă frumos şi armonios în fiinţa noastră.
Ce avem de făcut în aceste cazuri este să învăţăm să ne cultivăm o bună organizare. Aceasta începe mai întâi de la propria persoană, şi trebuie cultivată înainte de toate în relaţie cu propria persoană, dar apoi se poate extinde şi la relaţiile din jur. Putem începe cu lucrurile simple şi de impact, cum ar fi să facem ordine în camera noastră, pe biroul nostru, în lucrurile noastre. Să aruncăm ce nu mai folosim, sau să donăm ceea ce este în condiţie bună. Atunci când e ordine în jurul nostru, e mai uşor să fie ordine şi în mintea noastră.
Apoi, merită să fim atenţi la cum ne organizăm timpul. Am putea nota într-o agendă, în fiecare dimineaţă, ce planuri avem pe ziua respectivă. Seara, am putea bifa ce am făcut, şi am putea muta pe următoarea zi ce nu am reuşit să facem. Sau, dacă vrem să ne dăm seama unde fuge timpul, am putea nota la fiecare oră ce am făcut în ora respectivă. S-ar putea să ne dăm seama că petrecem prea mult timp la telefon, sau la televizor, pe facebook sau schimbând mesaje care nu ne aduc nicio valoare.
O bună organizare ar putea fi ceva de genul: în următarele 50 de minute voi face activitatea X, iar în 10 minute de pauză voi verifica telefonul, mesajele, sau ceea ce ne distrage. De exemplu, dacă ne tot propunem să citim o carte, dar ne dăm seama că nu facem deloc progrese, pentru că petrecem mult timp pe telefon, ne-am putea propune ca azi de la ora 20 la 22 să citim din cartea respectivă. Avem voie la o pauză de 10 minute între 20.50 şi 21. În rest, telefonul va fi închis. Acesta este un exemplu de disciplină care ne poate ajuta la o bună organizare, dar desigur, există multe alte metode prin care putem duce la bun sfârşit astfel de planificări.
Caracteristicile saturniene superioare
Atunci când persoanele sunt evoluate spiritual, sau atunci când urmăresc să evolueze, încep să intre în rezonanţă cu nivelurile superioare de vibraţie ale planetelor. Pentru planeta Saturn, nivelurile superioare aduc în fiinţa umană controlul timpului, energia canoanelor şi a tapasului şi in final, arderea karmei.
Controlul Timpului
Spre deosebire de persoanele care se plâng în permanenţă că nu au timp, persoanele care încep să urmeze o cale spirituală realizezază din ce în ce mai mult că încep să controleze timpul. La început cu paşi mărunţi, iar apoi, pe măsură ce avansează în practica spirituală, din ce în ce mai mult. Aceasta se datorează prin rezonanţa cu energiile tot mai înalte ale planetei Saturn.
În traducere liberă, în momentul în care o persoană devine tot mai interesată de calea spirituală, citind diverse cărţi, participând la cursuri şi mai ales practicând meditaţia sau alte tehnici spirituale, această persoană începe să îşi ridice frecvenţa de vibraţie. Cu cât vibraţia este mai înaltă, cu atât va rezona cu energii mai înalte ale Univerului.
Faptul că aceste persoane evoluate vor ajunge să controleze timpul nu trebuie să ne ducă cu gândul la fantezii de genul călătorie în viitor sau întoarcere în trecut. Este vorba despre faptul că aceşti nativi înţeleg din ce în ce mai mult importanţa lucrurilor, aspectelor care îi înconjoară, emoţiilor şi relaţiilor pe care le au. Dezvoltându-şi tot mai mult discernământul, ei înţeleg tot mai bine cum să îşi prioritizeze şi să îşi organizeze timpul.
Cu cât o persoană este mai evoluată spiritual, cu atât ea va învăţa să petreacă mai mult timp cu persoanele importante, şi să nu le mai acorde timp celor care îi fură timpul sau energia cu bârfe sau alte activităţi lipsite de importanţă. De asemenea, va învăţa să discearnă ce activităţi îi fac bine şi care sunt activităţile nocive. Va învăţa să se îşi organizeze timpul în aşa fel încât să îi aducă mai multă împlinire, cunoaştere şi emoţii pozitive, şi mai puţine supărări, frustrări sau emoţii negative.
Tapasul şi Canoanele
Cei orientaţi spre spiritualitatea orientală sunt probabil mai familiarizaţi cu practica tapasurilor, în timp ce cei orientaţi spre religia creştină sunt mai apropiaţi de canoanele bisericeşti. Indiferent care este preferinţa spirituală sau religioasă a cuiva, atunci când urmează o cale spirituală şi evoluează din ce în ce mai mult, persoana respectivă va avea o rezonanţă tot mai apropiată de vibraţia superioară a planetei Saturn, care este în strânsă legătură cu tapasurile şi canoanele.
Un canon bisericesc reprezintă o serie de rugăciuni şi alte practici religioase pe care un preot le cere unui credincios în urma spovedaniei. Cel mai adesea, în funcţie de păcatele pe care le-a mărturisit, credinciosul primeşte un număr de rugăciuni pe care trebuie să le repete în fiecare zi, de un număr de ori. Aceasta nu este o pedeapsă pentru păcatele săvârşite, ci mai degrabă o metodă prin care credinciosul arată că are în continuare devotament faţă de Dumnezeu şi se căieşte pentru ce a făcut. Tocmai din acest motiv se dă un număr mare de repetiţii pentru rugăciuni,
În mod similar, un tapas este un angajament pe care o persoană spirituală şi-o ia faţă de propria persoană şi faţă de Dumnezeu. De exemplu, poate fi vorba de 49 de zile de meditaţie, de post, sau de alte practici spirituale. Un tapas poate fi recomandat de un ghid spiritual, sau poate fi ales la voinţa fiecărei persoane. Energia tapasului este similară cu cea a canonului, pentru că se referă la un angajament şi responsabilizare pe o perioadă mai lungă de timp, fiind nevoie de o mare răbdare, voinţă, şi de multă perseverentă, pentru a repeta zi de zi, fără întrerupere, până la final, aceste practici.
E de la sine înţeles că doar persoanele care rezonează cu cele mai înalte valenţe ale planetei Saturn vor avea suficiente resurse interioare pentru a se ţine de astfel de practici regilioase sau spirituale. Iar faptul că vor reuşi să ducă la bun sfârşit aceste angajamente, le va creşte şi mai mult această energie, dându-le mai multă putere şi voinţă pentru practici din ce în ce mai solicitante.
Arderea Karmei
În Noul Testament există multe situaţii în care Iisus spune formulări de tipul Culegi roadele a ceea ce semeni. Poate formularea nu este exact în aceste cuvinte, dar ideea este aceeaşi: vom obţine roadele a ceea ce semănăm.
Adesea semnificaţia cuvândului Karma este înţeleasă ca şi acţiune şi reacţiune – dacă faci ceva, să te aştepti să primeşti acelaşi lucru. Mulţi explică prin Karma faptul că unor oameni buni li se înâmplă lucruri bune, sau, dimpotrivă, atunci când cuiva i se întâmplă ceva rău, găsesc în Karma o explicaţie pentru ceea ce s-a întâmplat. Dar semnificaţia Karmei merge mult mai departe de atât.
Astrologia poate fi de folos la interpretarea Karmei cu care ne-am născut, iar cei care sunt interesaţi să evolueze, pot identifica cu ce Karmă s-au născut, pentru a şti ce au de făcut pentru a o arde. Şi tocmai poziţia planetei Saturn este cea care ne ajută să idenficiăm tipul de Karma cu care am venit în această viaţă, putând să ne dăm seama astfel cu ce am greşit în exitenţele anterioare, şi ce avem de făcut pentru a evolua. Prin interpretarea Astrogramei Natale, putem găsi aceste răspunsuri. Dar trebuie să ţinem cont de faptul că încercările planetei Saturn pot fi adesea destul de dure, deci trebuie să ne pregătim pentru a putea să le depăşim cu succes.
Dacă vă interesează o interpretare din punct de vedere spiritual al Noului Testament şi a semnificaţiei spirituale ale cuvintelor lui Iisus, puteţi citi o carte inedită pe nume Al Treilea Iisus, scrisă de contemporanul Deepak Chopra. Autorul explică cu cuvintele noastre, pe înţelesul tuturor, ceea ce s-a consemnat în Evanghelii acum două mii de ani, şi cum adesea unele cuvinte ale lui Iisus au putut fi răstălmăcite din cauza traducerilor sau a interpretărilor neadecvate a unor cuvinte care s-au pierdut de-a lungul timpului.
Pentru cei interesaţi să înţeleagă mai bine Karma, există o serie de cărţi spirituale în care pot afla mai multe răspunsuri. Câteva dintre acestea ar fi:
Notă: Linkurile către cărţi de mai sus sunt linkuri de afiliere. Dacă vei cumpăra vreuna din cărţi folosind acest link, proprietarul acestui site va putea primi un mic comision din valoarea plătită de tine.
Poziţia Planetei Saturn în Astrograma Natală
Pentru o cât mai bună înţelegere a modului în care ne influenţeată energia planetei Saturn (dar şi a celorlalte planete), este indicat să ne interpretăm Astrograma Natală. Aceasta ne va ajuta să aflăm poziţia diferitelor planete în momentul naşterii noastre – în dreptul căror zodii se aflau ele, în dreptul căror case, precum şi cum interacţionează aceste planete între ele.
Poziţia planetei Saturn le spune nativilor care sunt aspectele din viaţa lor în care vor avea cele mai grele încercări sau dificultăţi. Aceste aspecte pot fi mascate ca surse ale unor grave suferinţe, dar pot ascunde şi cheia către mari progrese spirituale, dacă nativul ştie să intepreteze şi să folosească energia saturniană în scopuri benefice.
Calculul poziţiei planetei Saturn în Astrogramă
Dacă nu cunoaşteţi poziţia planetei Saturn în Astrograma dumneavoastră natală, puteţi căuta în tabelul de mai jos. În funcţie de data naşterii Dumneavoastră, veţi găsi care era zodia tranzitată de Saturn la momentul naşterii Dumneavoastră.
Poziţie | Început | Final |
Saturn în Berbec | 25 Aprilie 1937 | 17 Octombrie 1937 |
Saturn în Peşti Retrograd | 18 Octombrie 1937 | 13 Ianuarie 1938 |
Saturn în Berbec | 14 Ianuarie 1938 | 05 Iulie 1939 |
Saturn în Taur | 06 Iulie 1939 | 21 Septembrie 1939 |
Saturn în Berbec Retrograd | 22 Septembrie 1939 | 19 Martie 1940 |
Saturn în Taur | 20 Martie 1940 | 07 Mai 1942 |
Saturn în Gemeni | 08 Mai 1942 | 19 Iunie 1944 |
Saturn în Rac | 20 Iunie 1944 | 01 August 1946 |
Saturn în Leu | 02 August 1946 | 18 Septembrie 1948 |
Saturn în Fecioară | 19 Septembrie 1948 | 02 Aprilie 1949 |
Saturn în Leu Retrograd | 03 Aprilie 1949 | 28 Mai 1949 |
Saturn în Fecioară | 29 Mai 1949 | 19 Noiembrie 1950 |
Saturn în Balanţă | 20 Noiembrie 1950 | 06 Martie 1951 |
Saturn în Fecioară Retrograd | 07 Martie 1951 | 12 August 1951 |
Saturn în Balanţă | 13 August 1951 | 21 Octombrie 1953 |
Saturn în Scorpion | 22 Octombrie 1953 | 11 Ianuarie 1956 |
Saturn în Săgetător | 12 Ianuarie 1956 | 13 Mai 1956 |
Saturn în Scorpion Retrograd | 14 Mai 1956 | 09 Octombrie 1956 |
Saturn în Săgetător | 10 Octombrie 1956 | 04 Ianuarie 1959 |
Saturn în Capricorn | 05 Ianuarie 1959 | 02 Ianuarie 1962 |
Saturn în Vărsător | 03 Ianuarie 1962 | 23 Martie 1964 |
Saturn în Peşti | 24 Martie 1964 | 15 Septembrie 1964 |
Saturn în Vărsător Retrograd | 16 Septembrie 1964 | 15 Decembrie 1964 |
Saturn în Peşti | 16 Decembrie 1964 | 02 Martie 1967 |
Saturn în Berbec | 03 Martie 1967 | 28 Aprilie 1969 |
Saturn în Taur | 29 Aprilie 1969 | 17 Iunie 1971 |
Saturn în Gemeni | 18 Iunie 1971 | 09 Ianuarie 1972 |
Saturn în Taur Retrograd | 10 Ianuarie 1972 | 21 Februarie 1972 |
Saturn în Gemeni | 22 Februarie 1972 | 31 Iulie 1973 |
Saturn în Rac | 01 August 1973 | 07 Ianuarie 1974 |
Saturn în Gemeni Retrograd | 08 Ianuarie 1974 | 18 Aprilie 1974 |
Saturn în Rac | 19 Aprilie 1974 | 16 Septembrie 1975 |
Saturn în Leu | 17 Septembrie 1975 | 13 Ianuarie 1976 |
Saturn în Rac Retrograd | 14 Ianuarie 1976 | 05 Iunie 1976 |
Saturn în Leu | 06 Iunie 1976 | 16 Noiembrie 1977 |
Saturn în Fecioară | 17 Noiembrie 1977 | 04 Ianuarie 1978 |
Saturn în Leu Retrograd | 05 Ianuarie 1978 | 25 Iulie 1978 |
Saturn în Fecioară | 26 Iulie 1978 | 20 Septembrie 1980 |
Saturn în Balanţă | 21 Septembrie 1980 | 28 Noiembrie 1982 |
Saturn în Scorpion | 29 Noiembrie 1982 | 06 Mai 1983 |
Saturn în Balanţă Retrograd | 07 Mai 1983 | 23 August 1983 |
Saturn în Scorpion | 24 August 1983 | 16 Noiembrie 1985 |
Saturn în Săgetător | 17 Noiembrie 1985 | 13 Februarie 1988 |
Saturn în Capricorn | 14 Februarie 1988 | 09 Iunie 1988 |
Saturn în Săgetător Retrograd | 10 Iunie 1988 | 11 Noiembrie 1988 |
Saturn în Capricorn | 12 Noiembrie 1988 | 06 Februarie 1991 |
Saturn în Vărsător | 07 Februarie 1991 | 20 Mai 1993 |
Saturn în Peşti | 21 Mai 1993 | 29 Iunie 1993 |
Saturn în Vărsător Retrograd | 30 Iunie 1993 | 28 Ianuarie 1994 |
Saturn în Peşti | 29 Ianuarie 1994 | 06 Aprilie 1996 |
Saturn în Berbec | 07 Aprilie 1996 | 08 Iunie 1998 |
Saturn în Taur | 09 Iunie 1998 | 25 Octombrie 1998 |
Saturn în Berbec Retrograd | 26 Octombrie 1998 | 28 Februarie 1999 |
Saturn în Taur | 01 Martie 1999 | 09 August 2000 |
Saturn în Gemeni | 10 August 2000 | 15 Octombrie 2000 |
Saturn în Taur Retrograd | 16 Octombrie 2000 | 20 Aprilie 2001 |
Saturn în Gemeni | 21 Aprilie 2001 | 03 Iunie 2003 |
Saturn în Rac | 04 Iunie 2003 | 15 Iulie 2005 |
Saturn în Leu | 16 Iulie 2005 | 01 Septembrie 2007 |
Saturn în Fecioară | 02 Septembrie 2007 | 29 Octombrie 2009 |
Saturn în Balanţă | 30 Octombrie 2009 | 07 Aprilie 2010 |
Saturn în Fecioară Retrograd | 08 Aprilie 2010 | 21 Iulie 2010 |
Saturn în Balanţă | 22 Iulie 2010 | 05 Octombrie 2012 |
Saturn în Scorpion | 06 Octombrie 2012 | 23 Decembrie 2014 |
Saturn în Săgetător | 24 Decembrie 2014 | 15 Iunie 2015 |
Saturn în Scorpion Retrograd | 16 Iunie 2015 | 17 Septembrie 2015 |
Saturn în Săgetător | 18 Septembrie 2015 | 20 Decembrie 2017 |
Saturn în Capricorn | 21 Decembrie 2017 | 22 Martie 2020 |
Saturn în Vărsător | 23 Martie 2020 | 02 Iulie 2020 |
Saturn în Capricorn Retrograd | 03 Iulie 2020 | 17 Decembrie 2020 |
Saturn în Vărsător | 18 Decembrie 2020 | 07 Martie 2023 |
Saturn în Peşti | 08 Martie 2023 | 25 Mai 2025 |
Saturn în Vărsător Retrograd | 26 Mai 2025 | 01 Septembrie 2025 |
Saturn în Peşti | 02 Septembrie 2025 | 13 Februarie 2026 |
Urmăriţi în continuare articolele de pe siteul Astrologie-Zodii.ro. Urmează să publicăm mai multe articole despre semnificaţia astrologică a planetei Saturn în fiecare dintre cele 12 zodii:
- Saturn în Berbec
- Saturn în Taur
- Saturn în Gemeni
- Saturn în Rac
- Saturn în Leu
- Saturn în Fecioară
- Saturn în Balanţă
- Saturn în Scorpion
- Saturn în Săgetător
- Saturn în Capricorn
- Saturn în Vărsător
- Saturn în Peşti
Alte recomandrări de cărţi:
Vieţile secrete ale planetelor (Astronomie)
Inelele lui Saturn (ficţiune)
Notă: Linkurile către cărţi de mai sus sunt linkuri de afiliere. Dacă vei cumpăra vreuna din cărţi folosind acest link, proprietarul acestui site va putea primi un mic comision din valoarea plătită de tine.
Imagine de Frank Cone via Pexels