Saturn în Fecioară şi Karma de Ignoranţă

Pentru a vă face o idee generală despre simbolistica si semnificaţia planetei Saturn în Astrologie, vă invităm să citiţi articolu nostru cu titlul Planeta Saturn în Astrologie. Acesta tratează ideile de bază referitoare la guvernatorul Saturn al zodiilor Capricorn şi Vărsător, semnificaţia Karmei în Astrologie şi legătura pe care planeta Saturn o are cu Karma. Articolul de faţă tratează poziţia specifică a planetei Saturn în zodia Fecioarei.

Saturn în Fecioară (♄ în ♍)

Ce înseamnă Saturn în Fecioară? Pentru persoanele care descoperă în Astrograma Natală că planeta Saturn este în dreptul zodiei Fecioarei înseamnă că în momentul în care aceste persoane s-au născut, Saturn traversa constelaţia Fecioarei. Planeta Saturn tranzitează fiecare constelaţie o dată la aproximativ 28 de ani, iar perioada în care traversează o zodie durează cam doi ani şi jumătate. De aceea, pentru fiecare persoană, Saturn va reveni în zodia în care a fost în momentul naşterii cam din 28 în 28 de ani. Acestea sunt şi perioadele vieţii asociate cu crizele majore, cum ar fi criza de la 30 de ani, sau criza vârstei de mijloc.

Calculul perioadei tranzitului lui Saturn în Fecioară

Pentru a calcula perioadele în care Saturn tranzitează zodia Fecioarei, folosiţi tabelul de mai jos. Interpretarea este destul de simplă: dacă v-aţi născut în una din perioadele indicate în tabel, aveţi Saturn în Fecioară. Dacă nu vă încadraţi, vă invităm să vizitaţi pagina cu articolul menţionat mai sus Saturn în Astrologie. pentru că acesta cuprinde un tabel complet cu tranziţiile lui Saturn în toate din cele 12 zodii. De asemenea, dacă apelaţi la un astrolog sau la un program informatic care calculează Astrograma Natală, puteţi afla foarte uşor în ce poziţie se află Saturn în harta dumneavoastră natală.

Perioadele lui Saturn în Zodia Fecioară

PoziţieÎnceputFinal
Saturn în Fecioară19 Septembrie 194802 Aprilie 1949
Saturn în Fecioară29 Mai 194919 Noiembrie 1950
Saturn în Fecioară Retrograd07 Martie 195112 August 1951
Saturn în Fecioară17 Noiembrie 197704 Ianuarie 1978
Saturn în Fecioară26 Iulie 197820 Septembrie 1980
Saturn în Fecioară02 Septembrie 200729 Octombrie 2009
Saturn în Fecioară Retrograd08 Aprilie 201021 Iulie 2010Saturn în Fecioară şi Karma de Ignoranţă

Planeta Saturn este stăpânul Karmei, pentru că aduce în viaţa noastră situaţii cu încărcătură karmică, fie ele din această viaţă sau din existenţe anterioare. Poziţia lui Saturn ne poate ajuta să identificăm cu ce tip de Karma ne naştem, ceea ce este o binecuvântare: astfel, putem şi ce acţiuni să luăm pentru a arde Karma negativă şi pentru a nu mai acumula astfel de Karma pe viitor.

În cazul zodiilor mutabile: Gemeni, Fecioară, Săgetător şi Peşti, Karma este una de ignoranţă. Altfel spus, aceste persoane, în existenţele anterioare, au avut daruri minunate ale cunoaşterii pe care le-au folosit în mod abuziv, egoist, pentru interesul propriu, sau pe care le-au irosit, lăsându-le să se risipească. Aceste persoane nu s-au bucurt de darurile cunoaşterii primite, nu le-au fructificat, nu au împărtăşit şi altora cunoaşterea pe care o aveau. Ar fi putut să înveţe mulţi oameni, să aducă reformă în umanitate, sau să propăvăduiască binele – şi nu au făcut-o.

Din acest motiv, în această viaţă se nasc cu Karma de ignoranţă, care se poate manifesta în diverse moduri. Pentru nativii cu Saturn în Fecioară, Karma de ignoranţă ia particularităţile zodiei Fecioară, legate de meticulozitare, spiritul de analiză, dar mai ales acele aspecte care ţin de valenţele inferioare ale planetei Mercur.

Utilizarea inadecvată a energiei planetei Mercur în vieţile anterioare

Mercur este planeta care guvernează zodia Fecioarei în sens yin, receptiv. Mercur este una dintre planetele cunoaşterii, fiindu-i specifice studiul şi cunoaşterea carteziană, spiritul de analiză, ordinea şi cercetarea ştiinţifică. De asemenea, comunicarea este influenţată de energia planetei Mercur.

Faptul că anumite persoane se nasc cu această poziţie înseamnă că în vieţile trecute, energia mercuriană a fost folosită în mod inadecvat. Spre exemplu, ei au avut poate o minte sclipitoare, au avut întotdeauna idei strălucite şi inovative, care ar fi putut revoluţiona lumea. Dar nu le-au pus în practică, nu le-au comunicat, le-a fost frică să militeze pentru ele. Din acest motiv, în această viaţă pot fi chiar lipsiti de idei şi originalitate, şi se pot opune cu vehemenţă noutăţii şi progresului.

Situaţii pe care Saturn le aduce în viaţa acestor nativi

Pentru nativii cu Saturn în Fecioară, pentru că energia mercuriană este îndreptată spre interior, pot apărea situaţii legate de rigiditate mentală, de fixism şi de critică excesivă. Acestea sunt unele dintre valenţele cele mai joase ale planetei Mercur, şi sunt repercursiuni are proastei folosiri ale cunoştinţelor în vieţile trecute.

Spre exemplu, aceste persoane pot fi total lipsite de flexibilitate când vine vorba de idei şi concepte noi. Fecioara este o zodie mutabilă, schimbarea făcând parte din atributele care o definesc, dar Karma negativă aduce exact lipsa manifestării armonioase a energiei Fecioarei.

Lecţiile de viaţă – cum putem arde Karma indicată de poziţia lui Saturn

De multe ori, planeta Saturn este ilustrată ca un mare malefic, dacă nu chiar cel mai mare malefic al zodiacului. Aceasta este o descriere pe care o primeşte tocmai din cauza dificultăţilor pe care le aduce în viaţa noastră, dacă alegem să le interpretăm ca şi pe ceva greu de trecut. Dar, vrem, nu vrem, aceste teste vin în viaţa noastră pentru că avem de învăţat anumite lecţii. Iar viaţa ne va demonstra că dacă nu le învăţăm trepat şi frumos, pe rând, situaţii explozive cum sunt cele aduse de Saturn ne vor obliga să parcurgem experienţele chiar dureroase de care avem nevoie, pentru a ne învăţa lecţiile şi pentru a evolua.

Dacă avem suficientă înţelepciune, vom primi aceste provocări cu deschidere şi cu dorinţa de a evolua spiritual. Dar suntem totuşi oameni, şi este firesc să apară şi sentimente de frică, emoţii sau neîncredere. Împortant este doar să nu cădem într-o postură de victimă, să nu ne lamentăm, şi să luam ce putem mai bun din aceste lecţii pe care le avem de înfruntat. De asemenea, un mesaj pe care trebuie să îl înţelegem şi să ni-l însuşim cu adevărat este acela că noi suntem creaţie divină, fiecare dintre noi, şi că Dumnezeu nu dă nimănui să care mai mult decât poate duce. Orice greutate, orice lecţie ar veni, este bine să o primim cu braţele deschise, şi să adăugăm câte puţin la evoluţia noastră ca urmare a experienţelor dificile prin care trecem.

Mai jos veţi găsi o listă de situaţii dificile specifice persoanelor cu poziţia lui Saturn în Fecioară. Vă va fi util să analizat lista şi exemplele de mai jos, pentru a identifica dacă deja vă confruntaţi cu unele din aceste situaţii. Chiar dacă exemplele sunt mai extreme, s-ar putea să aveţi situaţii similare într-o doză mai mică, care să treacă neobservate. Recunoaşterea lor este primul pas, urmând ca apoi să le idenfiticaţi tot mai des pe măsură ce apar, şi să corectaţi acolo unde este nevoie.

Rigiditatea mentală şi ideile fixe

După cum exemplificam mai sus, dacă în existenţele trecute, aceste persoane au avut o minte strălucită, ei probabil au avut parte de inspiraţie divină şi au venit cu idei noi, revoluţionare, la care nu se gândise nimeni iniţial. Se poate ca cei care aduceau noutate să fi fost persecutaţi, motiv pentru care nu au dat mai departe ideile pe care le-au avut. Sau poate au fost pur şi simplu leneşi. Sau, dimpotrivă, poate au dat curs ideilor pentru interes propriu, pentru a se îmbogăţi, şi nu au adus şi beneficii celor din jur. Gândiţi-vă spre exemplu la un cercetător care descoperă sau dezvoltă un remediu pentru boli care afectează foarte mulţi oameni, dar hotărăşte să îl vândă la preţuri exorbitante pentru a se îmbogăţi. Acesta poate fi un exemplu de comportament care duce la naşterea unei persoane cu Karma de ignoranţă reprezentată de Saturn în Fecioară.

În viaţa curentă, acestei persoane nu numai că nu îi vor mai veni idei strălucite, dar nici nu va avea capacitatea mentală să fie deschisă când alţii vin cu idei bune. S-ar putea să fie rigidă, sceptică, şi să încerce să închidă gura celor inovatori, creând astel probleme la locul de muncă sau chiar în viaţa personală. Gândiţi-vă la o persoană care nu acceptă că tehnologia a evoluat, şi nu vrea sub nicio formă să înveţe să folosească tehnologia care i-ar uşura cu mult viaţa.

Lecţiile de viaţă

Lecţia de viaţă pe care aceste persoane o au de învăţat este să se deschidă la idei noi şi să îşi flexibilizeze mintea. Ei pot începe prin exerciţii practice, să scormonească în fiinţa lor după noutate, şi să propună chiar ei ceva nou. În plus, ar trebui să îi încurajeze şi să îi susţină pe cei care vin cu ceva nou. Dar, primul pas este conştientizarea. Cel mai important este să identifice când au atitudini rigide şi închise mental, pentru că probabil acestea le-au intrat deja în mecanismele reflexe.

Pentru cei interesaţi vă recomandăm câteva cărţi care pot ajuta la fexibilizarea mentală, şi la a veni cu noi idei:

Idei cu lipici

Cele 4 lentile ale inovaţiei

Regandeşte. Surprinzătoarea noutate a noilor idei.

Notă: Linkurile către cărţi de mai sus sunt linkuri de afiliere. Dacă vei cumpăra vreuna din cărţi folosind acest link, proprietarul acestui site va putea primi un mic comision din valoarea plătită de tine.

Critica excesivă a celor din jur şi autocritica

O altă situaţie cu care se confruntă aceste persoane este critica excesivă, atât a celor din jur cât mai ales critica propriei persoane. Critica este una dintre manifestările valenţelor cele mai joase ale lui Mercur în Fecioară, şi se manifestă de obicei în cazul persoanelor cu o viaţă dizarmonioasă, care nu se iubesc şi nu îi iubesc pe cei din jur.

Pentru nativii cu Saturn în Fecioară, este posibil ca în trecut aceste persoane să nu îi fi acceptat pe alţii, să fi fost perfecţioniste şi în permanenţă nemulţumite de ceea ce alţii făceau pentru ele. De aceea, în această viaţă, această nemulţumire se va revărsa mai ales asupra propriei persoane, nativul simţind că nu este suficient de bun, şi pedepsindu-se asupru pentru fiecare greşeală, indiferent cât de nesemnificativă ar fi. Acelaşi comportament este manifestat şi faţă de cei din jur, fiind admonestaţi şi chiar pedepsiţi fără milă.

Lecţiile de viaţă

Ceea ce au de învăţat aceste persoane este să idenficice când au comportamente critice sau autocritice scăpate de sub control. Există o limită între a da cuiva un feedback negativ, şi a-l critica atât de vehement încât îl desfiinţezi ca persoană. Aceste persoane nu vor mai simţi apropiere şi vor căuta să se îndepărteze cât mai mult de cel sau cea care le critică.

Cei cu Saturn în Fecioară trebuie să înveţe să evalueze modul în care vorbesc cu ceilalţi, şi să înţeleagă dacă fac abuz de critică, dacă sunt în permanenţă nemulţumiţi şi dacă văd în alţii doar defecte. La fel e nevoie şi de introspecţie, pentru a identifica dacă fac la fel vis-a-vis de propria persoană.

Lecţia pe care o au de învăţat este toleranţa – atât faţă de ceilalţi cât şi faţă de propria persoană. O persoană tolerantă mai trece cu vederea micile greşeli, şi înţelege că nu există perfecţiune, şi nu are sens să o cauţi la infinit. Desigur, asta nu înseamnă să închidă ochii la orice tip de greşeală, care ar putea cauza probleme majore. Important e să nu se tot lege de mărunţişuri, iar atunci când se greşeşte, să atragă atenţia cu blândeţe şi cu dorinţa de a ajuta. Aceeaşi blândeţe trebuie să fie revărsată şi asupra propriei persoane.

Recomandări de cărţi pentru persoanele care se confruntă cu astfel de situaţii:

Obiceiuri bune, obiceiuri rele

Puterea Răului – cum ne domină negativitatea şi cum o putem supune voinţei

Cu 10% Mai Fericit – cum am îmblânzit vocea din capul meu

Notă: Linkurile către cărţi de mai sus sunt linkuri de afiliere. Dacă vei cumpăra vreuna din cărţi folosind acest link, proprietarul acestui site va putea primi un mic comision din valoarea plătită de tine.

 

Ruminaţia excesivă, predispoziţia spre boli mentale sau fizice

Ruminaţia este tot un exces al minţii, care produce o serie infinită de gânduri negative necontrolate, care par de neoprit. Spre exemplu, o persoană care are de a face cu astfel de tulburare, ar putea avea o discuţie neplăcută cu o persoană. Apoi, când este singură acasă, reiterează din nou şi din nou acea discuţie neplăcută, iar situaţia îi provoacă emoţii din ce în ce mai neplăcute. Problema este că nu se poate opri, şi care într-un puţ al minţii tot mai adânc. Se poate ajunge de la o simplă neplăcere la emoţii puternice de ură, resentimente, şi multe gânduri negative la adresa celeilalte persoane. Ruminaţia dusă la extrem e adesea catalogată chiar ca o problemă psihică.

Lecţiile de viaţă

Nativii cu Saturn în Fecioară pot avea o predispoziţie pentru ruminaţie, pentru că mintea este pentru ei un punct sensibil. Mai mult decât atât, Fecioara are o energie yin, orientată spre interior, deci gândurile negative ale acestor persoane vor fi acumulate şi amplificate în propria minte, revărsate şi adâncite în propria fiinţă. Ruminaţia nu trebuie confundată cu banalele situaţii în care avem gânduri negative. Dacă ni se întâmplă ceva neplăcut, este firesc să simţim o emoţie negativă.

Pentru a identifica dacă am căzut în capcanele ruminaţiei, trebuie să analizăm cât de mult stăm în respectiva stare negativă, şi dacă o alimentăm. Cineva ne-a tăiat calea, sau s-a aşezat în faţa noastră la coadă la supermarket. E o neplăcere de care uităm până am ajuns acasă, sau ne tot gândim din nou şi din nou cât de nesimţită a fost acea persoană? Ne pare rău ca nu i-am dat o anumită replică, sau că nu ne-am apărat? Acestea pot fi câteva prime semne ale ruminaţiei.

Persoanele care vin cu astfel de Karma au gândit prea mult în trecut, şi nu au acţionat. Ruminaţia e o reminiscenţă de la analizele obsesive, dar lipiste de acţiune. Lecţia pe care o au de învăţat aceste persoane este să pună mintea pe pauză. Trebuie să înveţe că noi nu suntem subjugaţi minţii, ci mintea a fost creată pentru a fi în folosul nostru, pentru a ne servi. Folosind diverse practici şi exerciţii de psihologie, sau chiar posturi corporale, sport sau tehnici spirituale, putem pune mintea pe pauză şi să ne bucurăm de prezent.

Este arhicunoscut faptul că stresul şi problemele mentale se somatizează şi ajung să cauzeze chiar boli fizice. De aceea este important să le identificăm din timp şi să acţionăm pentru a le aplana, înainte să ajungem la probleme. De asemenea, relaxarea şi timpul petrecut în natură pot fi de mare folos pentru aceşti nativi.

Mai jos câteva cărţi care vă pot fi de folos:

Stresul – 8 strategii de gestionare

Calea spre sănătate

Cum poate mintea să îţi vindece corpul

Notă: Linkurile către cărţi de mai sus sunt linkuri de afiliere. Dacă vei cumpăra vreuna din cărţi folosind acest link, proprietarul acestui site va putea primi un mic comision din valoarea plătită de tine.

 

Supraanaliza, obsesia pentru detalii şi omiterea imaginii de ansamblu

Tot în categoria capacanelor lansate de minte intră predispoziţia spre a supraanaliza, a căuta cele mai mici detalii şi a rata ceea ce este cu adevărat important. Fecioara este recunoscută pentru meticulozitate, ceea ce poate fi o foarte frumoasă calitate, dacă este folosită în mod corespunzător. Dar în cazul nativilor cu Saturn în Fecioară, această meticulozitate se transformă în obsesii pentru mărunţişuri, şi duc practic la scăparea din vedere a ceea ce contează cu adevărat.

Acest context apare din cauza erorilor din vieţile trecute, în care persoana a avut o cunoaştere vastă şi măreaţă asupra legilor şi valorilor fundamentale, cu adevărat importante. Poate avea o profundă cunoaştere spirituală şi înţelegea sensul vieţii, menirea fiecărui om, sau cum funcţionează Universul şi cum sunt interconectate lucrurile şi fiinţele în lume. Dar nu a folosit aceste cunoştinţe, nu le-a dat şi altora, sau le-a folosit în mod egoist,pentru interesul şi folosul propriu. Iar acum, în această viaţă, îi este dat să nu le mai vadă, să nu le mai înţeleagă.

Lecţiile de viaţă

Una din problemele cu care se pot confrunta nativii cu Saturn în Fecioară este lipsa sensului. Ei pot să aibă dileme şi chiar ruminaţii legate de motivul pentru care s-au născut, ce au de făcut, ce rost au în viaţă. Vor simţi un gol şi o lipsă de sens care pot duce la depresii, probleme de sănătate sau probleme mentale. Pot avea tulburări compulsiv-obsesive, obsesii pentru detalii, pot face obsesii pentru anumite persoane. De asemenea, este posibil ca în vieţile trecute să fi avut un mod de a gândi foarte eronat, care să aibă repercursiuni asupra vieţii de acum.

Aceste persoane trebuie să înveţe să facă pace cu propria minte. Au de învăţat că mintea este un instrument pe care ei îl au şi care are rolul să le servească, nu să le subjuge. Au de învăţat ce înseamnă mindfulness, să trăiască în prezent, să îşi purifice mintea şi să se detaşeze de negativism. Petrecerea timpului în natură poate aduce un ajutor imens, chiar dacă e vorba de relaxare în natură, de munca pământului sau chiar cultivarea unor plante, legume sau fructe.

Cum să-ţi hrăneşti demonii

O minte profundă – de Dalai Lama

Unfu*k yourself – Eliberează-ţi mintea şi trăieşte-ţi viaţa

Notă: Linkurile către cărţi de mai sus sunt linkuri de afiliere. Dacă vei cumpăra vreuna din cărţi folosind acest link, proprietarul acestui site va putea primi un mic comision din valoarea plătită de tine.

  

Te-ar putea interesa şi aceste lecturi despre Karma:

Karma iubirii

Karma şi reîncarnarea

Karma relaţiilor

Karma Sănătăţii

Karma Norocului

Karma de Neam

Karma şi taina reîncarnarii

Karma Yoga

Iniţiere în iubirea karmică

Notă: Linkurile către cărţi de mai sus sunt linkuri de afiliere. Dacă vei cumpăra vreuna din cărţi folosind acest link, proprietarul acestui site va putea primi un mic comision din valoarea plătită de tine.

 

Imagine featured de Karolina Grabowska via Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *