Saturn în Capricorn. Karma de violenţă a acestor nativi

Cunoscut adesea ca planeta Karmei sau planeta timpului, Saturn este planeta a cărei energie aduce transformări majore în viaţa noastră, punându-ne faţă în faţă cu cele mai provocatoare situaţii, cele mai mari frici sau cele mai grele dificultăţi. Energia acestei planete nu are rolul de a ne doborî, ci de a ne face să descoperim în noi resruse de care nu eram conştienţi, putere mărită şi să alchimizăm dureri trecute, traume sau puncte sensibile, pentru a deveni întăriţi, evoluaţi şi mai aproape de natura noastră cea mai pură. Pentru a afla mai multe detalii despre planeta Saturn în Astrologie, citiţi articolul care dezvoltă în detaliu această temă.

În Astrologie, interpretarea planetei Saturn se face în toate cele 12 semne zodiacale, iar articolul de faţă tratează poziţia lui Saturn în Capricorn.

Saturn în Capricorn (♄ în ♑)

Tranzitul lui Saturn în fiecare zodie are loc o dată la aproximativ 28 de ani şi jumătate. Un tranzit durează aproximativ 2 ani şi jumătate. Asta înseamnă că în viaţa fiecăruia dintre noi, Saturn va reveni în zodia în care era când ne-am născut în jurul vârtei de 28-30 de ani, apoi în jurul vârstei de 56-58 şi aşa mai departe. Ce este important de înţeles este că în acea perioadă vom fi puşi faţă în faţă cu diverse încercări explozive, fiecare dintre noi în funcţie de Karma cu care ne-am născut.

Aceste încercări au rolul de a scoate la suprafaţă probleme mai profunde ale fiinţei noastre, de a ne pune în dificultate, dându-ne oportunitatea să ne lovim de ele, să le trăim la intensitate maximă şi să tragem anumite învăţături din ele. De asemenea, dacă reuşim să înţelegem în profunzime aceste situaţii şi probleme, vom învăţa de ce ni se arată, ce avem de făcut pentru a le depăşi, şi vom dobândi anumite abilităţi pentru a gestiona în viitor acest tip de relaţii. Iar dacă la 28 de ani nu vom învăţa lecţiile pe care le avem de învăţat, situaţiile se vor repeta la următorul tranzit, de obicei problemele fiind amplificate.

Calculul perioadei tranzitului lui Saturn în Capricorn

Ceea ce numim în mod uzual că avem Saturn în zodia Capricorn înseamnă că în momentul în care noi ne-am născut (indiferent în ce zodie), planeta Saturn tranzita constelaţia Capricornului. Puteţi consulta în tabelul de mai jos cele mai recente tranzituri ale lui Saturn în Capricorn, pentru a identifica dacă vă încadraţi (spre exemplu, dacă v-aţi născut în 14 Noiembrie 1988, aveţi Saturn în Capricon).

Dacă nu ştiti în ce zodie aveţi Saturn, vă recomandăm să folosiţi un calculator online pentru a vă realiza Astrograma Natală. Sau puteţi găsi un tabel complet cu tranziturile lui Saturn în articolul generic despre planeta Saturn în astrologie.

De cele mai multe ori, tranzitul este unul direct, dar există şi situaţii în care tranzitul este retrograd. În general, perioadele de retrogradaţie sunt perioade în care este bine să ne orientăm spre interior, să fim atenţi la noi înşine şi să facem sesiuni de introcepţie.

Tabel cu Calculul planetei Saturn în Capricorn – Tranzituri între 1959 şi prezent
Poziţie Început Final
Saturn în Capricorn 05 Ianuarie 1959 02 Ianuarie 1962
Saturn în Capricorn 14 Februarie 1988 09 Iunie 1988
Saturn în Capricorn 12 Noiembrie 1988 06 Februarie 1991
Saturn în Capricorn 21 Decembrie 2017 22 Martie 2020
Saturn în Capricorn Retrograd 03 Iulie 2020 17 Decembrie 2020Saturn în Capricorn este în Domiciliu

Demnităţile şi debilităţile planetare se referă la anumite poziţii în care planetele “se simt mai bine”, sau mai puţin bine. Astfel, în poziţiile favorabile, cum sunt Domiciliul sau Exaltarea, energia planetei se poate manifesta din abundenţă în mod benefic, în timp ce în poziţiile de cădere sau exil, energia are dificultăţi în a se manifesta. Planeta Saturn are Domiciliul în două zodii: zodiile Capicorn şi Vărsător.

Pentru că Saturn se află în poziţia de Domiciliu în Capricorn, energia sa se manifestă foarte puternic, dând oportunitatea să se manifeste plenar atributele şi caracteristicile specifice zodiei Capricorn. Printre caracteristicile Capricornului se numără guvernarea timpulului, respectarea tradiţiilor dar şi a autorităţii şi a ierarhiei, buna organizare şi planificare, respectul înţelepciunii, a regulilor şi a legilor. Totodată, Saturn este în legătură şi cu anumite aspecte mai puţin plăcute, cum ar fi izolarea, seriozitatea, pesimismul şi diversele încercări.

Acestea înseamnă că nativilor cu Saturn în Capricorn le va fi mult mai uşor să acceseze resursele lor interioare pentru a face faţă dificultăţilor pe care tranzitul saturnian îl aduce în viaţa lor. Asta nu înseamnă că ei nu vor avea încercări şi dificultăţi în perioada de tranzit saturnian. Fiecare dintre noi trece prin aceste perioade, şi pentru fiecare încercările sunt dificile – în funcţie de Karma cu care ne-am născut. Ce este diferit pentru nativii cu Saturn în Capricorn (la fel şi pentru cei cu Saturn în Vărsător), este că ei au avantajul că pot accesa mult mai uşor resursele de care au nevoie, pot avea senzaţia că au mai mult sprijin pentru a face faţă dificultăţilor, ceea ce poate rezulta într-o evoluţie personală şi spirituală accelerată.

Saturn în Capricorn şi Karma de Violenţă

Saturn este denumit stăpânul Karmei pentru că în funcţie de poziţia sa în Astrograma Natală, ne putem da seama cu ce tip de Karma ne-am născut. Tipurile de Karma sunt în funcţie de modul zodiilor: cardinale, fixe sau mutabile, iar Capricornul este una dintre zodiile mutabile. Din acest motiv, tipul de Karma cu care se nasc cei cu această poziţie este o Karma de violenţă.

Poziţia lui Saturn în Capricorn semnifică faptul că aceşti nativi, în vieţile lor anterioare, au fost înzestraţi cu diverse caracteristici specifice Capricornului. Printre acestea se pot număra: foarte bune abilităţi în relaţie cu timpul (mult timp la dispoziţie, sau bună organizare a timpului), abilităţi de bun conducător, autoritate mare într-un anumit domeniu de expertiză, spirit conservator, care respectă canoanele, tradiţiile şi moştenirea, dar şi autoritatea celor cu mai multă experienţă sau mai în vârstă. Perseverenţa, răbdarea şi capacitatea de a duce o acţiune începută la bun sfârşit sunt tot caracteristici specifice Capricornului, acestea ţinând de o bună disciplină şi de un autocontrol mărit. Există şi anumite valenţe negative asociate cu zodia Capricornului, printre care zgârcenia şi materialismul, care se manifestă atunci când energia Saturniană se manifestă la nivelele inferioare.

Utilizarea inadecvată a energiei lui Saturn în vieţile anterioare

Faptul că o persoană se naşte cu Saturn în Capricorn semnifică faptul că în vieţile anterioare, această persoană a primit anumite daruri, înzestrări legate de energia Capricornului, dar nu le-a folosit în mod corespunzător. Fie a primit nişte daruri deosebite, pe care nu le-a fructificat, exact ca în exemplul din Biblie din pilda cu talanţii. Fie a abuzat de aceste daruri, acţionând în scopuri egoiste, malefice, chiar făcând rău altora, sau pur şi simplu pentru a aduce beneficii propriei persoane, în detrimentul altora.

Din cauza acestor comportamente din vieţile anterioare, aceste persoane trebuie acum să plătească un preţ, o consecinţă a acţiunilor trecute, iar acest preţ se numeşte Karma. Analizând poziţa lui Satutrn în Astrograma Natală, ne putem da seama cu ce tip de Karma ne-am născut, sau cel puţin, ce predispoziţii avem. Acastă conştientizare ne poate deschide ochii pentru a vedea la ce suntem sensibili, pentru a ne da seama când greşim, cu sau fără voie, şi ne poate fi foarte utilă pentru a învăţa să depăşim anumite limitări, obstacole, şi să fie o cheie spre calea succesului pe plan spiritual.

Situaţii pe care Saturn le aduce în viaţa acestor nativi

După cum explicam mai sus, karma de violenţă a celor cu Saturn în Capricorn semnifică faptul că nativul, în experienţele anterioare, a primit o mulţime de calităţi saturniene, dar nu s-a comportat corespunzător cu ele. Fie a făcut abuz, şi le-a folosit într-o manieră egoistă, sau chiar a făcut rău altora prin ele. Fie a avut parte de aceste daruri şi înzestrări minunate, şi nu le-a folosit, lăsându-le să se risipească.

Spre exemplu, această persoană poate a avut parte de o viaţă fără prea mari griji, în care alte persoane se ocupau de treburile şi îndatoririle care să îi servească, iar ea a avut foarte mult timp liber la dispoziţie. În timpul pe care l-a avut, ar fi putut să se ocupe de propria dezvoltare, să pornească o afacere, să înveţe, să citească, să îşi dezvolte diverse abilităţi, sau să se ocupe de acţiuni în folosul celorlalţi. În schimb, ea a preferat să îşi petreacă timpul lenevind, distrându-se sau chiar făcând rău altora, iar acest timp a fost irosit. În viaţa curentă, această persoană s-ar putea să se confrunte cu situaţia că nu are niciodată timp pentru sine, pentru a se îngriji sau pentru propria dezvoltare.

Lecţiile de viaţă – cum putem arde Karma indicată de poziţia lui Saturn

Ceea ce trebuie să înţelegem cu toţii este că nu trebuie să ne temem de tranziturile lui Saturn, nici să nu le aşteptăm cu teamă sau cu groază. Acestea sunt nişte minunate oportunităţi pe care le avem pentru a fi puşi faţă în faţă cu umbrele noastre, pentru a ne lovi în mod repetat de experienţe neplăcute, până când învăţăm lecţiile de viaţă pe care le avem de învăţat. Cu cât negăm sau evităm mai mult să ne confruntăm cu umbrele noastre, cu atât dificultăţile şi problemele se vor acumula, asemenea unui bulgăre de zăpadă, provocându-ne din ce în ce mai multe probleme şi dificultăţi.

De aceea, cel mai indicat ar fi să avem deschidere şi receptivitate, să ne raportăm la problemele din perioada tranzitului lui Saturn cu deschidere şi pregătiţi pentru cunoaştere, pentru lucrul cu propria persoană, şi pentru deschiderea unor noi oportunităţi pe calea evoluţiei noastre personale şi spirituale. Iar primul pas în învăţarea oricărei lecţii este conştientizarea. De aceea, nativii cu Saturn în Capricorn se pot inspira din exemplele de mai jos, pentru a se autoanaliza, a face sesuni de introcepţie şi a descoperi dacă se regăsesc în vreunul sau chiar mai multe din tiparele de mai jos. Apoi, după ce vor conştientiza dacă au anumite predispoziţii sau comportamente, vor putea acţiona înspre evoluţie.

Abilităţile în legătură cu Timpul

Acestea se referă la diverse tipuri de relaţii pe care le putem avea cu timpul. Spre exemplu, poate fi vorba de persoane care în vieţile anterioare aveau posibilitatea să îşi organizeze foarte bine timpul, sau persoane care aveau foarte mult timp la dispoziţie. Ne putem gândi la o persoană care avea o mare stabilitate financiară, şi nu avea nevoia să muncească – având astfel foarte mult timp la dispoziţie, pentru a-l dedica altor activităţi. Aceste persoane poate nu au fructificat acel timp preţios, şi l-au irosit prosteşte, fără să ţină cont de menirea vieţiilor, fără să încerce să fructifice şi să valorifice timpul propriu în cele mai bune scopuri posibile. Din această cauză, Karma lor saturniană s-ar putea traduce în existenţa actuală într-o permanentă criză de timp, în dificultăţi de gestionare a timpului, sau orice alte probleme legate de timp.

Lecţiile de viaţă

În această viaţă, aceste persoane pot resimţi mari probleme în relaţia cu timpul. Fie se simt copleşiţi, având prea multe activităţi pentru care nu le ajunge timpul, fie pierd foarte mult timp pe activităţi neimportante, fie alocă timp pentru ceea ce nu trebuie, şi nu le rămâne timp pentru ceea ce este cu adevărat important, fie au fel şi fel de probleme de gestiune a timpului. Indiferent de poziţia lui Saturn în Astrograma Noastră, în ziua de azi cam toţi putem resimţi într-o oarecare măsură astfel de presiune, din cauza faptul că avem acces la atât de multe persoane, evenimente şi alte tipuri de oportunităţi, încât am vrea să experimentăm de toate şi nu ştim cum să ne împărţim.

Totuşi, în cazul nativilor cu Saturn în Capricorn, aceste dezechilibre sunt mult accentuate, cauzându-le grave probleme. Dacă o persoană oarecare are probleme cu gestiunea timpului, ea ar putea avea parte de mici încurcături în viaţa de zi cu zi. În schimb, un nativ cu Saturn în Capricorn ar putea avea probleme majore, s-ar putea distruge relaţii pe care nu le ştie gestiona, ar putea răni persoane care simt că nu sunt valoroase din cauza că acest nativ nu îşi face timp pentru ele. Alte situaţii posibile ar putea fi pierderea locului de muncă pentru că persoana nu îşi ştie organiza timpul, nu îşi duce treaba la bun sfârşit la timp sau chiar încurcă pe ceilalţi.

Soluţia pentru aceste persoane este să înveţe în mod repetat şi sistematic tehnici de management al timpului. Iată câteva exemple de cărţi care te pot ajuta să îţi organizezi mai bine timpul:

O altă lectură intresantă, care poate deschide perspective asupra semnificaţiei timpului revărsat pe mai multe existenţe, este Cum să opreşti timpul.

Notă: Linkurile către cărţi de mai sus sunt linkuri de afiliere. Dacă vei cumpăra vreuna din cărţi folosind acest link, proprietarul acestui site va putea primi un mic comision din valoarea plătită de tine.

Responsabilitatea şi maturitatea

Unul dintre motivele pentru care Saturn este considerat cea mai serioasă planetă este pentru că energia acesteia îi face pe oameni extrem de responsabili, atunci când se manifestă la un nivel înalt de vibraţie. Nativii din zodia Capricorn sunt adesea foarte maturi chiar de mici, descurcându-se bine cu situaţii pe care în mod normal le gestionează adulţii.

Astfel putem interpreta şi ce se întâmplă în cazul nativilor cu Saturn în Capricorn. În vieţile anterioare, aceste persoane nu au dat dovată de responsabilitatea sau maturitatea necesară în anumite situaţii, motiv pentru care în această viaţă se nasc cu o Karma legată de aceste aspecte. Spre exemplu, poate fi vorba de un bărbat care a lăsat o femeie însărcinată şi a părăsit-o, în loc să îşi asume responsabilitatea pentru copil. Poate fi vorba de un rege tânăr care nu a avut grijă de oamenii din regatul său, prădând banii pe petreceri şi alte frivolităţi.

Exemplele pot continua, dar important este că aceşti nativi se lovesc în această viaţă de situaţii în care le lipsesc aceste abilităţi, sau nu ajung în situaţii în care să le poată manifesta. Se pot comporta cu lipsă de maturitate în relaţii, la locul de muncă, în familie, cu prietenii, ceea ce le va aduce multe dezavantaje pe termen lung.

Lecţiile de viaţă

Ce au de făcut aceste persoane este să identifice dacă se află în această situaţie, şi cel mai util ar fi să apeleze la o persoană de încredere, la cineva din exterior pentru a se putea obiectiva. Aceste persoane de încredre le-ar putea spune cu sinceritate dacă se comportă imatur, dacă nu îşi asumă responsabilitatea, iar un consilier i-ar putea chiar îndruma cum să îndrepte aceste neajuns, pentru a alchimiza Karma violentă a lui Saturn. De asemenea, există diverse cărţi pe această temă, din care putem recomanda următoarele:

Notă: Linkurile către cărţi de mai sus sunt linkuri de afiliere. Dacă vei cumpăra vreuna din cărţi folosind acest link, proprietarul acestui site va putea primi un mic comision din valoarea plătită de tine.

Răbdarea şi perseverenţa

În vieţile trecute, este posibil ca aceste persoane să fi beneficiat de darul răbdării, dar să nu se fi folosit de el în mod adecvat, motiv pentru care, în această existenţă pot avea probleme cu răbdarea. Aceste probleme se pot manifesta la nivel relaţional: poate nu ştiu să înţeleagă că anumite relaţii au nevoie de timp pentru a se construi şi a evolua în ceva profund şi frumos. Răbdarea poate lipsi la locul de muncă, în studii sau în domeniul în care activează persoana respectivă, fiind repezită, grăbită, şi cauzându-şi din acest motiv probleme ei înseşi, dar poate şi altora.

La fel şi lipsa perseverenţei poate să caracterizeze aceste persoane, ca o derivată din lipsa de răbdare. Ele încep cu entuziasm mai multe lucruri, mai multe proiecte, mai multe relaţii, dar nu duc niciuna la bun sfârşit. Lipsa de perseverenţă le poate afecta pe toate planurile, dând impresia unei persoane neserioase, care nu ştie duce la bun sfârşit ceea ce a început.

Lecţiile de viaţă

Ce au de învăţat aceste persoane este să dobândească înţelepciune şi să îşi cultive răbdarea, pentru a învăţa beneficiile pe care le aduce a face fiecare lucru la timpul său. Fiecare activitate, fiecare relaţie are propriul ritm, iar grăbindu-le, putem sări etape, ceea ce poate face ca relaţia să nu se construiască pe o temelie solidă, şi să se clatine la cele mai mici provocări. La fel, orice proiect, orice activitate, dacă este făcută pe grabă, fuşărită, ea nu va putea aduce fructele şi roadele cele mai bune, putând cauza probleme pe termen lung.

Vestea bună este că atât răbdarea cât şi perseverenţa se pot învăţa, se pot cultiva. Mai jos găsiţi câteva cărţi cu recomandări despre cum ne putem cultiva răbdarea:

Notă: Linkurile către cărţi de mai sus sunt linkuri de afiliere. Dacă vei cumpăra vreuna din cărţi folosind acest link, proprietarul acestui site va putea primi un mic comision din valoarea plătită de tine.Te-ar putea interesa şi aceste lecturi despre Karma:

Karma iubirii

Karma şi reîncarnarea

Karma relaţiilor

Karma Sănătăţii

Karma Norocului

Karma de Neam

Notă: Linkurile către cărţi de mai sus sunt linkuri de afiliere. Dacă vei cumpăra vreuna din cărţi folosind acest link, proprietarul acestui site va putea primi un mic comision din valoarea plătită de tine.

 

 

Imagine featured de Eric Sanman via Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *