Saturn în Rac şi Karma de Violenţă

Planeta Saturn este planeta pe care Astrologia o foloseşte pentru a interpreta Karma cu care ne naştem, respectiv bagajul karmic cu care venim din alte vieţi şi ceea ce avem de făcut pentru a ne îndeplini destinul. Articolul Saturn în Astrologie oferă o analiză în detaliu a semnificaţiei astrologice a planetei Saturn în harta noastră natală. În continuare, vom trata modul în care energia planetei Saturn influenţează nativii pentru care, în momentul naşterii lor, planeta Saturn tranzita constelaţia Racului.

Saturn în Rac (♄ în ♋)

Planeta Saturn tranzitează fiecare din cele 12 constelaţii aproximativ o dată la 28 de ani şi jumătate, iar tranzitul durează aproximativ 30 de luni (doi ani şi jumătate). În majoritatea timpului, tranzitul este unul liniar, dar există şi perioade mai scurte în care tranzitul este retrograd (dacă am putea vedea cu ochiul liber planeta Saturn deplasându-se, am avea impresia că face o mişcare inversă rotaţiei obişnuite. Aceasta este doar o iluzie optică din cauza poziţiei planetei noastre raportat la Saturn).

Calculul perioadei tranzitului lui Saturn în Rac

Pentru a calcula perioadele în care Saturn a tranzitat zodia Racului, folosiţi tabelul de mai jos.  Spre exemplu, dacă v-aţi născut în data de 5 iunie 2003, în Astrograma Dvs natală Saturn va fi în zodia Rac. În cazul în care nu vă încadraţi în niciuna din perioadele de mai jos, Saturn se afla în altă constelaţie în momentul în care v-aţi născut. Puteţi afla care este aceasta consultând tabelul complet al perioadelor din articolul menţionat mai sus Saturn în Astrologie.

PoziţieÎnceputFinal
Saturn în Rac20 Iunie 194401 August 1946
Saturn în Rac01 August 197307 Ianuarie 1974
Saturn în Rac19 Aprilie 197416 Septembrie 1975
Saturn în Rac Retrograd14 Ianuarie 197605 Iunie 1976
Saturn în Rac04 Iunie 200315 Iulie 2005

Saturn în Rac este într-o poziţie de exil

Pentru a explica ce înseamnă o poziţie de exil, vom face o analogie cu situaţia unui rege. Gândiţi-vă la un rege care a trăit cu mare fast şi între multe bogăţii, făcând abuz de puterea pe care o avea. El ar fi putut împărţi averile cu generozitate, i-ar fi putut face pe toţi oamenii din regat să aibă o viaţă mai bună. Dar a preferat să trăiască în lux şi să cheluie egoist averea pe care o avea. Pedeapsa pentru acest rege este exilul, adică el este izolat undeva departe, singur, pentru a se gândi la modul în care şi-a trăit viaţa şi la cum ar fi putut să fie mai bun şi mai generos.

La fel şi aceşti nativi cu Saturn în Rac, în existenţele anterioare au avut parte de abundenţă, dar au folosit-o în mod necorespunzător. Fiind vorba de zodia Racului, al cărei guvernator este Luna, a fost cel mai probabil vorba de o abundenţă emoţională, sau abundenţă în legătură cu relaţia maternă. Se poate ca persoana respectivă să fi avut în jur multe persoane care i-au oferit suport emoţional, poate mai multe figuri materne, dar nu le-a respectat sau nu a ştiut să se bucure de aceste emoţii. Este posibil să fi avut foarte mulţi copii cu care nu a avut o relaţie bună, şi exemplele pot continua.Saturn în Rac şi Karma de Violenţă

Multe texte clasează poziţia lui Saturn în Rac ca aducând o Karma de ataşament, din cauza faptului că zodia Racului este în legătură cu ataşamentele familiale şi cu nostalgia faţă de trecut. Dar de fapt, Karma asociată acestei poziţii a lui Saturn este o Karma de violenţă, de agresivitate. La fel ca Berbecul, Balanţa şi Capricornul, zodia Racului face parte din categoria zodiilor cardinale, iar acestor zodii le este specific acest tip de Karma – de violenţă, de agresivitate.

Utilizarea inadecvată a energiei Lunii în vieţile anterioare

După cum spuneam, Luna este guvernatorul zodiei Rac, şi este responsabilă de energia emoţiilor, a relaţiei materne, precum şi energia legată de familie, de nostalgie, istorie, trecut şi alte aspecte lunare.

Nativii care se nasc cu Saturn în zodia Rac au avut în trecut situaţii familiale nerezolvate, pe care le aduc cu ei în această nouă viaţă. Poate fi vorba de ataşamentul extrem de puternic faţă de familie sau un membru al familiei, care se poate manifesta şi în viaţa curentă. Desigur, să fim ataşaţi de familie şi de cei pe care îi iubim este firesc într-o oarecare limită. Problemele apar atunci când acest ataşament devine exagerat, iar aceşti nativi sunt fie dependenţi de familie, fie vor să îi manipuleze sau să îi controleze. Viaţa de familie din prezent poate fi dizarmonioasă în acest fel, sau poate fi la polul opus: poate exista răceală în familie, certuri, scandaluri sau chiar rupturi faţă de familia de provenienţă.

Situaţii pe care Saturn le aduce în viaţa acestor nativi

Repercursiunile în viaţa actuală pentru acest tip de Karma pot fi şi pe planul emoţional, nu neapărat în legătură cu familia. Spre exemplu, aceşti nativi pot avea dificultăţi să îşi exprime emoţiile. Pot chiar să nu îşi înţeleagă emoţiile, să le ascundă, sau să aibă izbucniri emoţionale necontrolate. De asemenea, este posibil să nu beneficieze de suportul emoţional din partea celor din jurul său, dacă în existenţa trecută a avut aceste daruri şi nu s-a bucurat de ele în mod corespunzător.

De asemenea, pot exista respercursiuni în planul familial. Nativul poate manifesta răceală faţă de familia de provenienţă, sau poate întâmpina dificultăţi când vrea să îşi clădească o nouă familie. Poate avea probleme de comunicare mai ales cu mama, sau dacă este vorba de o femeie – cu proprii copii.

Lecţiile de viaţă – cum putem arde Karma indicată de poziţia lui Saturn

În momentul în care Saturn tranzitează zodia pe care o tranzita în momentul naşterii noastre (deci cand avem vârsta de 28-30 de ani, şi apoi din nou la fiecare 28-30 de ani) se produc în viaţa noastră transformări majore. Iar aceste transformări vin adesea cu un preţ mare de plătit, motiv pentru care vom avea impresia că ne confruntăm cu provocări şi probleme teribile. Tocmai din acest motiv, Saturn este uneori denumit şi marele teribil, pentru că energia sa produce transformări de impact, rapide şi uneori chiar dureroase.

Asta nu înseamnă că trebuie să ne fie teamă de energia saturniană, sau să aşteptăm cu groază acest tranzit. Dimpotrivă, ne poate fi foarte folositor să fim deschişi şi cât mai conştienţi de perioada în care ne aflăm, pentru a putea lua cele mai înţelepte decizii. De asemenea, dacă deja am trecut de vârsta de 30 de ani, putem să ne amintim de perioada 28-30 de ani şi de încercările cărora le-am făcut faţă în acea perioadă. Multe persoane vor fi surprinse că fix în acea perioadă a avut dificultăţi extreme, cum ar fi probleme de sănătate, pierderea unei persoane foarte apropiate, pierderea locului de muncă sau alte probleme în carieră, sau alte şi alte situaţii limită.

Important este să nu ne lăsăm pradă acestor greutăţi şi să nu ne considerăm nişte biete victime. Noi nu suntem doar nişte pioni pe care energia planetei Saturn îi întoarce cum doreşte, ci avem o mare putere de transformare, dacă ştim să ascultăm şi să înterpretăm tipul de Karma pe care această energie o atrage. Să vedem mai departe câteva dintre caracteristicile şi situaţiile pe care Saturn le aduce în viaţa celor care au poziţia lui Saturn în Rac.

Relaţii de familie dificile sau agresive

După cum menţionam şi mai sus, relaţiile de familie pot fi dificile pentru nativii cu Saturn în Rac, iar aceste dificultăţi pot lua diverse aspecte. Poate fi vorba de o dificultate de comunicare sau exprimare a emoţiilor. Poate fi vorba de lipsa de susţinere a familiei – nativul nu a fost susţinut de familia din care provine, şi nu îşi ştie susţine partenerul sau partenera, nici chiar copiii – dacă are copii. Pot exista conflicte cu părinţii şi fraţii, cu soţul/ soţia sau chiar cu copiii. De asemenea, agresivitatea verbală sau chiar fizică poate fi prezentă în familia acestor persoane.

De asemenea, aceşti nativi pot avea ataşamente extrem de puternice, duse la extrem, faţă de membrii familiei. Găsim aici persoane care sunt extrem de dependente de soţ/ soţie, de părinţi, fraţi sau copii. Sunt persoane care nu ştiu să îşi cultive stima de sine şi pasiuni persoanle, şi se apleacă întotdeauna pe familie pentru a-şi găsi sensul. Ele vor putea chiar să îi manipuleze şi să îi controleze pe cei apropiaţi, pentru a-i avea tot timpul aproape.

Lecţiile de viaţă

Atunci când Saturn îşi aduce energia în zodia Racului, nativii cu această poziţie vor avea parte de o situaţie extrem de dureroasă în familie. Fie că e vorba de moartea cuiva apropiat, de o despărţire neaşteptată, sau pur şi simplu de plecarea cuiva apropiat, aceşti nativi vor simţi o ruptură şi o suferinţă extremă. Chiar dacă nu este vorba de ruperea unei relaţii – spre exemplu, poate fi vorba de un frate care se căsătoreşte şi se mută de acasă, sau care se mută în alt oraş pentru un loc de muncă mai bun – nativul cu Saturn în Rac va suferi enorm din cauza acestei rupturi.

Pentru aceşti nativi, lecţia pe care Saturn le-o predă este să înţeleagă că un ataşament obsesiv este de-a dreptul bolnăvicios, şi nu are aproape nimic de a face cu iubirea. Ei trebuie să înveţe să iubească cu adevărat, altruist, detaşat, şi să ştie că iubirea nu înseamnă să îl ţii aproape cu orice preţ pe celălalt, ci să îi oferi libertatea de care are nevoie.

Stilurile de ataşament este una dintre cele mai populare cărţi, care descrie cele 3 tipuri de ataşament: Anxios, Evitant şi Securizant. Vă recomandăm să citiţi această carte pentru a afla cum să treceţi de la un stil anxios sau evitant la un stil securizant. De asemenea, recomandăm lectura cărţii Traumă. Ataşament. Constelaţii Familiale.

Notă: Linkurile către cărţi de mai sus sunt linkuri de afiliere. Dacă vei cumpăra vreuna din cărţi folosind acest link, proprietarul acestui site va putea primi un mic comision din valoarea plătită de tine.

Dificultăţile emoţionale

Pentru că Luna, guvernatoarea zodiei Rac, este responsabilă de lumea emoţională, pentru nativii cu Saturn în Rac pot apărea diverse probleme pe planul emoţional. Poate fi vorba de persoane foarte reci, care nu sunt capabile să îşi identifice sau să îşi arate emoţiile. De asemenea, poate fi vorba despre persoane care se manifestă emoţional foarte agresiv sau violent, care izbucnesc emoţional vulcanic foarte uşor şi îi îndepărtează pe cei din jur. Indiferent care este situaţia, ideea e că există un dezechilibru pe plan emoţional pentru aceste persoane.

Atunci când Saturn revine în zodia Racului, deci în jurul vârstei de 28-30 de ani a nativului, poate apărea o problemă majoră legată de lumea emoţională. Fie se poate rupe o relaţie importantă din cauza nativului care nu ştie exprima ce simte, fie pot apărea probleme la locul de muncă sau în relaţiile cu prietenii sau alte probleme apropiate. Dificultăţile emoţionale îi pot împinge pe aceşti nativi până pe muchia prăpastiei, moment în care ei obligatoriu trebuie să înveţe să se echilibreze şi să îşi gestioneze cât de bine lumea emoţională, riscând altfel să cadă în depresie, anxietate sau alte stări chiar patologice legate de emoţiile negative.

Lecţiile de viaţă

Legat de planul emoţional, lecţia karmică cu care aceşti nativi vin este să în existenţele precedente este să înveţe să îşi echilibreze lumea emoţională. Probabil în existenţele trecute au avut parte de suport emoţional şi multe emoţii pozitive venite de la cei din jur, şi au făcut abuz într-o formă sau alta. Sau poate nu au manifestat deloc emoţii, iar acum nu mai ştiu cum să le manifeste.

Există diverse tehnici care pot ajuta la descoperirea propriei lumi emoţionale, dar şi la manifestarea echilibrată a emoţiilor. Psihologia oferă soluţii în cadrul terapiilor cognitiv-comportamentale, care îi pot ajuta pe doritori să facă diverse exerciţii pentru a-şi putea identifica corect emoţiile şi a le tempera pe cele explozive. De asemenea, spiritualitatea poate ajuta în aceleaşi scopuri, prin alte tipuri pe practici bazate pe meditaţie, respiraţie, posturi corporale de yoga, în funcţie de ce anume se potriveşte fiecărei persoane în parte.

Pe plan spiritual, recomandăm cartea lui Osho – Emoţiile. Dacă sunteţi mai degrabă înteresaţi de abordarea psihologică, recomandăm cartea Emoţii date pe faţă, un ghid care ajută la identificarea emoţiilor umane şi la găsirea unui echilibru emoţional.

Notă: Linkurile către cărţi de mai sus sunt linkuri de afiliere. Dacă vei cumpăra vreuna din cărţi folosind acest link, proprietarul acestui site va putea primi un mic comision din valoarea plătită de tine.

Manipularea şi posesivitatea

Din ataşamentul excesiv faţă de o persoană, relaţia poate degenera în tendinţe de manipulare şi posesivitate necontrolată. Ceea ce este cel mai grav este că nativii care fac asta, adesea nici măcar nu realizează, confundând acţiunile lor cu iubirea sau cu grija. Spre exemplu, s-ar putea ca un nativ cu Saturn în Rac să îşi dorească ca soţul sau soţia să îi fie tot timpul aproape, dar acesta sau aceasta să aibă nevoie peste zi să meargă la muncă. Nativul ar putea, fără să vrea, să dezvolte o boală care să îl oblige pe soţ să stea acasă să îl îngrijească. În acest caz, nici măcar nu îşi va da seama că propria posesivitate l-a dus la boală. Pe termen lung, s-ar putea ca soţul să se simtă îngrădit în relaţie şi să îşi dorească să plece, sau să caute o aventură.

Există desigur şi situaţii în care manipularea se face conştient şi deliberat. Atunci când se aduc constant reproşuri partenerului (sau părinţilor, copiilor, fraţilor etc.) iar aceştia se dau peste cap pentru a-i face pe plac celui care se plânge. De exemplu, un părinte s-ar putea plânge că are pensia prea mică şi nu îi ajung banii pentru a face diferite lucrări sau cumpărături costisitoare, iar astfel copiii se vor simţi obligaţi să îi ofere acei bani. În unele cazuri îi oferă cu plăcere, dar în alte cazuri îşi taie din bugetele proprii care erau deja planificate, pentru a satisface un moft al părintelui.

Fireşte, este normal să ne ajutăm părinţii, chiar şi financiar, sau orice alt membru al familiei atunci când are nevoie. Important este ca acest ajutor să fie oferit la nevoie şi cu chibzuinţă, după posibilităţi, şi să nu fie făcut dintr-un sentiment de vinovăţie sau ca urmare a manipulării emoţionale exercitate de părinte sau alt membru al familiei.

Lecţiile de viaţă

În primul rând, persoanele care îi manipulează pe cei din familie, trebuie să conştientizeze acest lucru. Pentru că unii nu o fac intenţionat, s-ar putea să nici nu realizeze că sunt manipulatori. În acest caz, o părere din afară ar putea ajuta pentru a se forma o idee mai obiectivă. După ce nativul a conştientizat că este un manipulator, el trebuie să înţeleagă de ce recurge la manipulare.

Aici poate ajuta interpretarea astrologică a poziţiei lui Saturn în Rac, pentru ca nativul să înţeleagă tipul de Karma cu care a venit în această viaţă. De asemenea, el va şti ce are de făcut, şi anume să investească în armonizarea propriei fiinţe şi a planului emoţional, pentru a-şi găsi resurse proprii şi a nu fi nevoit să recurgă la alţii în orice moment. De asemenea, unii dintre aceşti nativi poate nu ştiu să ceară, şi recurg la manipulare pentru a obţine în mod indirect ceea ce doresc. Pentru ei ar fi foarte util să înveţe să comunice asertiv, şi să nu le fie ruşine să ceară atunci când chiar au nevoie.

Dacă sunteţi un nativ cu Saturn în Rac, sau aveţi o persoană apropiată cu această poziţionare, v-ar putea interesa lectura cărţii Minciună şi Manipulare. De asemenea, v-ar putea interesa o carte despre Asertivitate, comunicarea directă, fără ocolişuri, şi care totuşi nu este violentă sau dură.

Notă: Linkurile către cărţi de mai sus sunt linkuri de afiliere. Dacă vei cumpăra vreuna din cărţi folosind acest link, proprietarul acestui site va putea primi un mic comision din valoarea plătită de tine.

Dependenţa emoţională

Mână în mână cu situaţiile de mai sus, şi dependenţa emoţională poate fi specifică nativilor cu Saturn în Rac. Aceşti nativi pot să se ascundă în permanenţă în spatele partenerului, neavând plăceri sau pasiuni proprii. Cu timpul, pot ajunge să nu se mai descurce singuri, şi să se bazeze doar pe alte persoane pentru a le rezolva problemele, a le face plăcerile, a le ajuta financiar sau pe orice alt plan.

Lecţiile de viaţă

Autonomia este lecţia de viaţă pe care aceste persoane o au de învăţat. Nu este vorba de a alimenta şi a dezvolta o latură egotică. Trebuie doar ca nativii care se confruntă cu aceste situaţii să se ocupe mai mult de sine. Să înveţe să trăiască cu adevărat, prin experienţele proprii, fără a avea nevoie de o altă persoană. Ele au de învăţat să îşi cultive sinele.

Recomandăm celor interesaţi lectura cărţii Simbioză şi autonomie, o carte care explică ce este dependenţa şi de unde începe autonimia. De asemenea, cartea Cum să îţi reinventezi viaţa poate fi de folos celor care vor să depăşească teama de abandon, situaţiile de dependenţă sau excluderea socială.

Notă: Linkurile către cărţi de mai sus sunt linkuri de afiliere. Dacă vei cumpăra vreuna din cărţi folosind acest link, proprietarul acestui site va putea primi un mic comision din valoarea plătită de tine.

  

Te-ar putea interesa şi aceste lecturi despre Karma:

Karma iubirii

Karma şi reîncarnarea

Karma relaţiilor

Karma Sănătăţii

Karma Norocului

Karma de Neam

Karma şi taina reîncarnarii

Karma Yoga

Iniţiere în iubirea karmică

Notă: Linkurile către cărţi de mai sus sunt linkuri de afiliere. Dacă vei cumpăra vreuna din cărţi folosind acest link, proprietarul acestui site va putea primi un mic comision din valoarea plătită de tine.

 

Imagine featured de Ava Sol  via Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *