Mercur Retrograd 2021 – Ce înseamnă Mercur Retrograd în Astrologie?

În perioada publicării acestui articol, planeta Mercur se află în tranzit retrograd în zodia Gemenilor (29 Mai – 22 Iunie 2021). Ce este interesant este că în această perioadă, planeta Mercur se află şi în unul din domiciliile sale, zodia Gemenilor. Acesta nu este singurul tranzit retrograd al lui mercur în 2021, ci există de fapt 3 astfel de perioade:

Perioade Mercur Retrograd in 2021

 • 30 Ianuarie – 21 Februarie (în zodia Vărsător)
 • 29 Mai – 22 Iunie (în zodia Gemeni)
 • 27 Septembrie – 23 Octombrie (în zodia Balanţă)Perioade Mercur Retrograd in 2022

 • 15 Ianuarie – 5 Februarie (Mercur retrograd în Vărsător)
 • 11 mai – 2 iunie (Mercur retrograd în Gemeni)
 • 11 septembrie – 30 septembrie (Mercur retrograd în Balanţă)
 • 31 decembrie  (Mercur retrograd în Capricorn)

Ce înseamnă Mercur Retrograd?

Din punct de vedere astronomic, o planetă în tranzit retrograd este o planetă care are o mişcare de rotaţie inversă faţă de mişcarea sa normală. Atenţie! retrogradaţia este doar o mişcare aparent inversă! Această mişcare este percepută ca fiind inversă din poziţia în care ne aflăm noi, pe planeta Pământ. De fapt, o planetă se mişcă în permanenţă în aceeaşi direcţie în jurul Soarelui, indiferent cum o percepem noi.

În ilustraţia de mai jos se poate vedea cum atât Pâmântul, cât şi Mercur se deplasează în aceeaşi direcţie. Dar din cauza poziţiei Pământului în anumite perioade, pare că planeta Mercur se deplasează în sens invers. Aceste diferenţe apar din cauza faptului că nu toate planetele se deplasează cu aceeaşi viteză în jurul Soarelui, existând diferenţe. De asemenea, nici distanţa dintre Pământ şi Soare nu este aceeaşi cu distanţa dintre Mercur şi Soare, ceea ce face ca mişcarea de revoluţie făcută de Mercur să fie mai scurtă decât cea făcută de planeta noastră.

Mercur Retrograd, mişcare aparentă
Mercur Retrograd, mişcare aparentă, sursă https://www.freepik.com/free-vector/classic-solar-system-scheme-with-flat-design_2917722.htmMercur Retrograd în Astrologie

Dar care este semnificaţia lui Mercur retrograd în Astrologie? Poate aţi auzit multe ştiri, sau aţi citit în Horoscop, că perioadele lui Mercur în retrogradaţie aduc probleme în special în comunicare. Planeta Mercur este într-adevăr planeta comunicării, a inteligenţei carteziene, a studiului şi a curiozităţii. De asemenea, aspectele derivate din comunicare, cum ar fi negocierea, tranzacţiile, vânzările sau alte tipuri de parteneriate, intră tot în incidenţa planetei Mercur.

Impactul asupra comunicării şi relaţiilor din jur

Perioada de retrogradaţie a lui Mercur este percepută ca fiind una malefică, sau cel puţin neprielnică, pentru aspectele care intră sub incidenţa acestei planete. De aceea, astrologii recomandă ca în perioadele de retrogradaţie să evităm încheierea de parteneriate, negocierile sau posibilele discuţii care pot duce la contradicţii, conflicte sau lipsă de înţelegere. În această perioadă suntem predispuşi la comunicare deficitară, la neînţelegeri şi la interpretări ale spuselor celor din jur.

Perioadă prielnică pentru reflecţie şi introspecţie

Pentru că Mercur guvernează şi gândirea, analiza şi mintea în general, aceste perioade de retrogradaţie sunt bune prilejuri pentru ca noi să ne orientăm atenţia, mintea şi gândurile asupra noastră. Este bine să reflectăm, să gândim, să analizăm, să facem planuri. Sunt multe situaţii în care viaţa merge pe repede-înainte, şi avem parte de experienţe şi emoţii pe care nu avem timp să le analizăm, să le simţim şi să le procesăm aşa cum trebuie. De aceea, este bine să profităm de aceste perioade pentru activităţi de introcepţie şi introspecţie, să reflectăm şi să planificăm în ce merită să investim pe mai departe energie, resurse şi ce urmează să învăţăm.

Ce să facem şi ce să nu facem în perioadele cu Mercur retrograd?

Activităţile recomandate pentru această perioadă ar fi:

 • revizuirea tuturor formelor de comunicare (atenţie sporită spre comunicarea asertivă, care să nu lase loc de interpretări şi emoţii, verificarea mailurilor sau a mesajelor înainte de a fi trimise)
 • revizuirea tuturor contractelor şi a oricăror acte cu valoare juridică, pentru a nu exista greşeli, erori de formulare, neînţelegeri
 • verificarea tuturor proiectelor scrise, a tuturor documentaţiilor, pentru a nu exista loc de interpretări sau formulări greşite
 • încheierea unor proiecte începute în trecut şi neterminate, citirea unor cărţi începute, a unor cursuri lăsate deoparte – este o perioadă foarte bună pentru a finaliza acţiuni începute în trecut şi incomplete în prezent
 • salvarea tuturor documentelor electroice, crearea unor copii a documentelor şi proiectelor pe care lucrăm – pentru că există risc crescut de pierdere a datelor, inclusiv datele în format digital.

 

Activităţi nerecomandate:

 • purtarea unor discuţii cu importanţă majoră, decizii de familie, decizii legate de a începe noi relaţii sau de a încheia relaţii mai vechi
 • semnarea de documente, contracte, angajamente noi, proiecte noi
 • încheierea unor parteneriate sau a unor negocieri
 • investiţia în noi tehnologii, noi gadgeturi, aparatură electronică sau electrică
 • implicarea emoţională în discuţii aprinse – pentru că este o perioadă în care suntem predispuşi la neînţelegeri şi la răstălmăcirea cuvintelor
 • implicarea în discuţii care au la bază bârfele, lansarea de zvonuri, vorbitul pe la spate, denigrarea altor persoane, manipulare.

 Imagine featured de NASA via Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *